AFAD müdürü açıklama yaptı! Bir bölgeye deprem uyarısı!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar deprem açıklamasında bulundu. Suskun olan aktif fay hatları olduğunu belirten Orhan Tatar bazı bölgelere deprem uyarısı yaptı.
AFAD müdürü açıklama yaptı! Bir bölgeye deprem uyarısı!

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar deprem ile alakalı olarak açıklamalarda bulundu. Depremin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu belirten Orhan tatar şehirlerin mutlaka depreme dirençli bir hale getirilmesi gerektiğini söyledi.

ŞEHİRLER DEPREM DİRENÇLİ OLMALI

Deprem olmadan gündemin deprem olması gerektiğini belirten Orhan Tatar, “Şehirlerimize depreme karşı dayanıklı hale getirirsek deprem sorun olmaktan çıkar. Bir deprem olduğunda binalarımızın yıkılmaması gerekiyor. Bunu yapmak da imkansız değil. Binalar yıkıldığında vatandaşlarımızı kaybediyoruz ve bunun da telafisi olmuyor.” dedi.

Deprem riskli binaların dönüşmesi gerektiğini belirten Orhan Tatar, “Riskli yapıları belirli bir plan dahilinde mutlaka dönüştürmeliyiz. Bu anlamda devletimiz ilk adımı İstanbul’da attı. Yarısı Bizden kampanyası ilerleyen süreçte deprem riski olan farklı illerimizde de uygulanmaya başlanacaktır. Vatandaşlarımız bu imkanı mutlaka değerlendirsinler.” ifadelerini kullandı.

BÖYLE BİR DEPREM DAHA ÖNCE HİÇ OLMADI

Kahramanmaraş depremi ile alakalı olarak da bilgiler veren Orhan Tatar, “Bölgede iki büyük deprem yaşandı. Bunun sonucunda birbirinden farklı 7 ayrı fay parçası kırıldı. Dünyanın hiçbir bölgesinde böyle bir şey daha önce gerçekleşmedi. Fay kırılmaları ile 7-8 metreye varan yatay yönde yer değiştirmeler oldu. 7-10 metreye kadar yer değiştirmiş parseller, tarla sınırları, binalar, yerleşim yerleri var. Bunların her birinin üzerinde ayrı ayrı çalışma yapılması gerekiyor. Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü buna dair çalışmalara başladı.” şeklinde konuştu.

ORTA ANADOLU'YA DEPREM UYARISI!

Deprem uyarısında da bulunan Orhan Tatar, “Türkiye’de şu anda aktif 485 fay hattı var ve bunların her birinin 5,5 ve üzerinde deprem üretme potansiyeli bulunuyor. Bu faylarda en son ne zaman yıkıcı bir deprem üretildiğinin bilinmesi gerekiyor. Bunlar bilinirse o fayın gelecekte deprem üretme potansiyeline dair daha net bilgiler elde edebiliriz. AFAD, Çevre Bakanlığı, MTA ve TÜBİTAK bütün faylar ile alakalı çalışma yapmaya başladı.

Orta Anadolu’da Sivas bölgesinde çok uzun yıllar deprem üretmemiş ama aktif olduğunu bildiğimiz, uzun yıllardır suskun olan faylar var. Bu fayların hasara neden olması için bir yerleşim yerinin altından geçmesine de gerek yok. Sivas aktif fay hattı geçen bir yer değil ama Suşehri, Doğanşar, Koyulhisar, Gölova, Akıncılar ilçelerinin içinden Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun değişik kolları geçiyor. Bunların hepsinin deprem üretme potansiyeli var.” dedi.