AFAD Türkiye deprem risk haritası 2023! Hangi illerin altından fay hattı geçiyor?

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından Türkiye deprem risk haritasının son güncellenmiş hali merak ediliyor. AFAD tarafından hazırlanan deprem risk haritasında fay hatları hangi illerin altından geçiyor?
AFAD Türkiye deprem risk haritası 2023! Hangi illerin altından fay hattı geçiyor?

Türkiye’de deprem ile alakalı olarak yeni bir farkındalık yaşanmaya başlandı. İnsanlar Kahramanmaraş depreminin ardından bu doğal felaket gerçeği ile yeniden yüzleşmek zorunda kaldılar. 10 ilde yıkıma neden olan depremin sonrasında Türkiye deprem risk haritası detayları ile incelenmeye başlandı. Türkiye deprem risk haritasının 2023 güncellemesi yapıldı mı? AFAD tarafından hazırlanan deprem risk haritasına göre hangi illerin altından fay hattı geçiyor?

DOĞU ANADOLU FAY HATTI HANGİ İLLERDEN GEÇİYOR?

Türkiye’nin en önemli fay hatlarından birisi olan Doğu Anadolu Fay Hattı üzerinde çeşitli zamanlarda depremler olabiliyor. Kahramanmaraş depremi de bu fay hattında meydana gelen kırılmadan kaynaklandı. Doğu Anadolu Fay Hattı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucunda yer alan Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlayıp Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’ne kadar devam eder. 1998 yılından beri bu hatta çeşitli depremler olmuştur. Bingöl ve Elazığ depremleri de bunun içindedir.

Doğu Anadolu Fay Hattı tapılan son çalışmalar ve AFAD tarafından yayınlanan deprem risk haritasına göre Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Bingöl, Muş’a kadar devam ediyor. Buradan Erzincan’dan itibaren de Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

AFAD Türkiye deprem risk haritası 2023! Hangi illerin altından fay hattı geçiyor?

BİRİNCİ DERECEDE RİSKLİ İLLER LİSTESİ!

AFAD deprem risk haritasına göre birinci derecede deprem riski olan illerin İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt olduğu bildirildi.

İKİNCİ DERECEDE RİSKLİ İLLER LİSTESİ!

AFAD verilerinde göre ikinci derecede deprem riski olan iller Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum şeklinde açıklandı.

ÜÇÜNCÜ DERECEDE RİSKLİ İLLER LİSTESİ

Üçüncü derecede deprem riski bulunan iller son güncellemenin ardından Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu'yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep'in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir şeklinde sıralandılar.

DÖRDÜNCÜ VE BEŞİNCİ DERECEDE, EN AZ RİSKLİ İLLER LİSTESİ

AFAD tarafından hazırlanan deprem risk haritasına göre deprem riski en az olan iller Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Kırklareli, Ankara, Edirne, Adana, Nevşehir, Niğde, Aksaray, Konya ve Karaman olarak kamuoyuna ilan edildiler.