Aile Sağlığı Merkezleri yüksek kiralardan nasibini aldı! Tahliyeleri isteniyor

Aile Sağlığı Merkezi yani Sağlık Ocakları yüksek kiralarla mücadele ediyor. Özel mülkiyetteki birçok binadan aile hekimlerinin tahliyesi isteniyor.
Aile Sağlığı Merkezleri yüksek kiralardan nasibini aldı! Tahliyeleri isteniyor

Vatandaşların sağlık hizmeti almak için sık sık ziyaret ettiği Aile Sağlığı Merkezleri, son günlerde yüksek kiralar ile mücadele ediyor. Birçok aile hekimi, görev yaptıkları ASM binalarında artan kira fiyatları nedeniyle, mülk sahipleri ile davalık oldu.

Aile Sağlığı Merkezlerine yüksek kira şoku!

Konut sektöründe yaşanan fiyat artışlarından Aile Sağlığı Merkezleri yani bilinen adıyla Sağlık Ocakları da nasibini aldı. Birçok ASM, mülkiyeti özel kişilere ait olan binalarda hizmet veriyor ve son dönemde artan kira ücretleri sebebiyle ev sahipleri ile karşı karşıya geliyor.

ASM’nin fahiş kiralar ile savaşında, kira sözleşmesi bitmeden binayı tahliye etmeleri talep ediliyor. Duruma karşı çıkan aile hekimleri ise soluğu mahkemede alıyor. Birçok aile hekimi, kamu sağlığı hizmeti verdiklerini ve ASM binalarının kamu binaları olması gerektiğini söyleyerek, konuya ilişkin Sağlık Bakanlığı’nın gerekli adımları atmasını talep ediyor.

Büyük bir çoğunluğu özel mülkiyete ait olan Aile Sağlığı Merkezlerinde öncelikle aile hekimleri hizmet verecek bir bina yapıp kiralıyor, ardından da kendilerine verilen cari gider ödemesi ile binanın donanımını düzenliyor. Fakat son aylarda kiracı durumunda olan aile hekimleri, binanın satışı ya da mülk sahiplerinin istediği yüksek kira bedelleri nedeniyle tahliye edilmeye çalışılıyor.

Aylık 25 bin lira kira ödeniyor

BirGün’ün haberine göre, Konyaaltı’nda 40 tane aile hekimi ve 14 ASM binası bulunuyor. Ancak bu binalardan yalnızca biri kamuya ait. Devletin verdiği cari gider ödemesinin artan enflasyon karşısında yetersiz kaldığına dikkat çekilerek, son bir yılda artan enflasyon ve hayat pahalılığının kiraları artırdığı belirtiliyor. Daha önce bir mülk sahibi ile davalık olan aile hekimi, mahkemeden tahliye kararı çıktığını belirterek, İl Sağlık Müdürlüğü ile görüşmeler yaptıklarını ve kamuya ait olan bir ASM’ye geçme durumları olduğunu söyledi.

Aile hekimleri, ASM binalarının özel mülkiyetlerde değil kamu binalarında hizmet vermelerini ve mevcut ASM’lerin kamu binası olmasını talep ediyor.