Anne ve babadan üvey çocuğa gayrimenkul mirası kalır mı?

Üvey çocukların miras durumu oldukça merak edilen konular arasındadır. medeni Hukuk üvey çocukların miras hususunun sınırlarını çizmiştir. Peki anne ve babadan üvey çocuğun miras hakkı var mıdır? Gayrimenkul mirasında üvey çocukların durumu nedir?
Anne ve babadan üvey çocuğa gayrimenkul mirası kalır mı?

Miras paylaşımları her dönem en çok merak edilen konular arasında yer almıştır. Çocuklar anne ve babalarının miraslarından ne şekilde haklara sahip olduklarını araştırmaktadırlar. Özellikle de miras üvey çocukların durumu merak edilmektedir. Bir çocuk üvey annesine veya üvey babasına yasal mirasçı olabilir mi? Üvey çocuğa gayrimenkul mirası kalır mı? 

ÜVEY ÇOCUĞUN MİRAS DURUMU!

Türk Medeni Kanunu'na göre yasal mirasçılık iki yolla elde edilebilmektedir. Ya evlilik yoluyla yasal mirasçı olunur ya da soy bağı ile yasal mirasçı olunmaktadır. Dolayısıyla üvey çocukların üvey annelerinin veya üvey babalarının miraslarında yasal herhangi bir hakları yoktur. Bu çocuklar miras paylaşımında olağan şartlarda yer almazlar. 

Üvey çocuğun mirasçılık durumu özel olarak belirlenebilir. Üvey anne veya üvey baba hayattayken bir vasiyetname oluşturur ve üvey çocuğu mirasçı yaparlarsa o zaman mirasçılık hukuku doğacaktır. Yalnız burada çok önemli bir ayrıntı vardır. Üvey çocuğa miras bırakılırken yasal mirasçı olan öz çocukların saklı paylarına müdahale edilmiyor olmalıdır. Bu sınır aşılırsa mahkeme yoluyla üvey çocuğun mirasçılık hukuku vasiyetname olsa bile yeniden değerlendirilir.

ÜVEY ÇOCUĞA DOLAYLI MİRAS KALABİLİR!

Üvey çocuklar doğrudan miras hakkına sahip değildirler. Ancak dolaylı yoldan mirasçılık durumu oluşabilmektedir. Örneğin annenin öz çocuğu olan ama babanın üvey çocuğu olan kişi babanın mirasında hak sahibi değildir. Lakin babanın anneden önce vefat etmesi durumunda miras babanın öz çocukları ile anne arasında paylaştırılır. Annenin vefat etmesi durumunda ise o miras babanın üvey annenin öz çocuğuna kalacaktır. Diğer üvey kardeşler de annenin mirasından üveylik durumundan dolayı pay alamayacaklardır. Bu şekilde üvey çocuk üvey babanın mirasına annesi üzerinden dolaylı olarak mirasçı olabilecektir.