Apartmanda çatıya anten takmak serbest midir?

Apartmanlarda çatıya anten takılması zaman zaman yönetimler ile kat malikleri arasında sorun olabilmektedir. Peki apartmanlarda çatıya anten takmak serbest midir? Yöneticiler çatıya anten takılmasını engelleyebilirler mi?
Apartmanda çatıya anten takmak serbest midir?

Apartmanda ortak yaşam gereği kat malikleri belirli kurallara uymak durumundalar. Bu ortak yaşamın en önemli unsuru da yönetimlerdir. Ortak yaşamın devam edebilmesi için yönetimler apartman yönetim planı ve Kat Mülkiyeti Kanunu ile yönetim görevlerini yerine getirirler. Ancak bu durum zaman zaman kat malikleri ile yönetimler arasında sorunlar çıkmasını önleyemiyor. Yaşanan sorunlardan birisi de çatıya takılmak istenen antenler konusunda meydana geliyor.

ÇATIYA ANTEN TAKMAK SERBEST MİDİR?

Kat maliklerinin daha iyi bir televizyon yayını alabilmek için çatıya anten takmaları konusunda herhangi bir yasal engel bulunmamaktadır. Bundan dolayı da çatıya anten takmak isteyen kat maliki bunu yapabilme konusunda serbesttir. Ancak bunun da bazı kurallara göre yapılması gerekmektedir. Bu kurallar yerine getirildikçe çatıya anten takmanın bir yasal engeli bulunmamaktadır. 

ÇATIYA ANTEN TAKILIRKEN HANGİ KURALLARA UYULMALI?

Çatıya anten takamaya karar veren kat maliki bunun için bazı kurallara dikkat etmesi gerekmektedir. Öncelikle çatıya takılacak bu anten apartmanın dış görüntüsüne zarar vermemelidir. Bunun yanında çatıya anten takılırken çatıda herhangi bir hasar meydana gelmemelidir. Dolayısıyla anten sağlam bir şekilde takılmalı ve kuvvetli bir şekilde sabitlenerek rüzgar neticesinde çatıda zarar gelmesi de engellenmelidir. Bunların yanında en önemli husus ise diğer kat maliklerinin haklarına saygı gösterilmelidir. Apartmanda kaç bağımsız bölüm varsa çatıda o kadar sayıda anten takılacak alan bırakılmalıdır. Ortak alan olarak geçen çatıda her kat maliki arsa payı oranında hak sahibidir.

YÖNETİCİ ÇATIYA ANTEN TAKILMASINI ENGELLEYEBİLİR Mİ?

Apartmanlarda yöneticilerin çatıya anten takılması konusunda herhangi bir görevleri ve sorumlulukları yoktur. Dolayısıyla çatıya zarar verilmedikçe kurallara uygun bir şekilde anten takılması yasaldır. Yöneticiler kat maliklerinin bu yasal haklarını engelleme görevleri yoktur. Aksine bu hakkın engellenmesi yönetici adına bir suç teşkil edecektir.