Apartmanlarda balkona ve pencereye panjur takmak yasak mı?

Apartmanlarda bazı kat malikleri evlerine panjur taktırmak isteyebiliyorlar. Peki apartmanda panjur taktırmak yasak mıdır? Takılan panjur nasıl kaldırılır? Hangi panjurların takılmasında yasal engel yoktur?
Apartmanlarda balkona ve pencereye panjur takmak yasak mı?

Apartmanlarda kat malikleri balkonlarına veya pencerelerine güneşten veya yağmurdan korunmak için panjur taktırmak isteyebilirler. Bu istek gayet makul bir istek olurken bunun yasal sınırları merak ediliyor. Her ev sahibi evine panjur taktırabilir mi? Panjur taktırırken komşulardan izin almak şart mı? İzinsiz bir şekilde takılacak panjurlar hangi özelliklerde olmalıdır?

PANJUR TAKTIRMAK YASAK MI?

Apartmanlarda bulunan evlere ev sahipleri tarafından panjur taktırmanın önünde yasal bir engel bulunmamaktadır. Dileyen ev sahipleri evlerinin balkonuna veya penceresine panjur taktırabilir. Ancak bunun nbazı şartları bulunmaktadır. Takılacak olan panjurun belirli niteliklerinin olması zorunludur. Aksi bir durumda takılı olan panjur mahkeme kararı ile söktürülebilir.

TAKILACAK PANJURLARDA BU ŞARTLARA DİKKAT!

Apartmanlarda evlere takılacak olan panjurlarda bazı nitelikler bulunmalıdır. Öncelikle bu panjur kesinlikle sabit tesis niteliğinde olmamalıdır. Yani panjur açılır kapanır bir özelliğe sahip olmalıdır. Ayrıca kolayca sökülebilir olması da gerekmektedir. Ev sahibinin balkona veya pencereye taktığı panjur binanın dış görünümü bozacak nitelikte olmamalıdır. Balkona eğer panjur takılacaksa balkonu kapalı alan haline getirecek nitelikte bir panjur tercih edilmemelidir.

HANGİ PANJURLARI TAKMAK SERBEST?

Apartmanlarda belirtilen kriterlere uymak kaydıyla takılacak olan panjurlar için kimseden izin almak şart değildir. Yargıtay’ın panjur konusunda aldığı yerleşik karara göre panjur güneş ve rüzgardan korunmak için zorunlu bir gereksinimdir. Kurallara uygun olması halinde ise bu panjurların takılması kanuna aykırı sayılmıyor. Dış görünüm bozulmuyorsa, komşuların görüş açılarını kapatmıyorsa panjur takmak serbesttir.

TAKILAN PANJUR MAHKEME KARARI İLE NASIL KALDIRILIR?

Ev sahiplerinin takmış oldukları panjurun belirtilen niteliklere sahip olmaması durumunda bu panjurlar mahkeme kararı ile kaldırılabilir. Bunun için her bir kat malikinin eski hale getirme davası açma hakkı bulunmaktadır. Bu şekilde açılacak davada eğer mahkeme takılı olan panjuru yasaya aykırı görürse kaldırılması yönünde karar verebilir.