Aralık ayı resmi kira artışı zam oranı 2022 açıklandı konut işyeri dükkan büro ve ofis için örnek hesaplama

TÜİK resmi kira artışı zam oranı için beklenen Aralık 2022 oranı açıklandı. Açıklanan resmi kira artışı zam oranı ile beraber konut, işyeri, ofis, büro ve dükkan Aralık ayı resmi kira artışı hesaplama tablosu belli oldu.
Aralık ayı resmi kira artışı zam oranı 2022 açıklandı konut işyeri dükkan büro ve ofis için örnek hesaplama

Türkiye İstatistik Kurumu TÜİK tarafından açıklanan resmi kira artışı zam oranı ne yazık ki enflasyonda yaşanan yükseliş ile yeni rekorunu kırdı. TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2022 resmi kira artışı zam oranı yüzde 70 üzerine çıkarak cep yakarken kiracılara büyük mağduriyet yaşattı. 

Hatırlanacağı üzere kiralık ev fiyatlarında yaşanan rekor yükseliş nedeniyle hükümet bir dizi müdahale kararı almış ve bu kapsamda ev kiralarına yeni yasal düzenleme yapılmıştı. Torba yasaya eklenen madde ile konutlarda resmi kira artışı zam oranı yüzde 25 ile sınırlandırılmış ve 2023 yılının Temmuz ayına kadar bu şekilde uygulanmasına karar verilmişti. Ancak ticari işletmeler söz konusu düzenlemenin kapsamından çıkartılmış ve yüzde 25 zam sınırı sadece konutlar için geçerli kılınmıştı. 

2022 ARALIK AYI RESMİ KİRA ARTIŞI ZAM ORANI YÜZDE KAÇ OLDU?

Konutlarda resmi kira artışı zam oranı yapılan yasal düzenleme nedeniyle yüzde 25 olarak uygulanmaya devam edilirken işyeri, ofis, büro, dükkan ve depo gibi taşınmazlar için ise söz konusu kira artışı zam oranı belli oldu. TÜİK tarafından açıklanan Kasım ayı enflasyonu raporunda yer alan 12 aylık TÜFE oranı resmi zam oranı olarak kullanılacak. 

Açıklanan rapora göre Aralık ayı resmi kira artışı hesaplama tablosu şu şekilde oluştu;

Kira Bedeli: 1.000 Lira

TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2022 Kira Artış Oranı: % 70,36

Aralık Ayı Kira Zammı Tutarı: 703,60 TL

Aralık 2022 Kira Artış Oranı Dahil Zamlı Kira Tutarı: 1.703,60 TL

Aralık ayına işyeri, ofis, dükkan ve bürolara gelen zam oranı yüzde 70,36 üzerinden hesaplanacak. Ancak bu oran üst sınır olup isteyen işyeri sahipleri daha düşük zam yapma hakkını kullanabilecek.