Arsa yatırımı yapan kazandı! Amortisman süresi 1 yıla kadar düştü!

Gayrimenkul yatırımlarında son dönemlerde arsa yatırımları öne çıkmaya başladı. Arsa fiyatlarında son 1 yıl içerisinde yüzde 250-300 arasında artış meydana geldi. Arsa yatırımının geri dönüşü 1-2 yıla kadar geriledi.
Arsa yatırımı yapan kazandı! Amortisman süresi 1 yıla kadar düştü!

Gayrimenkul yatırımı yaparken dikkate alınacak en önemli detay o yatırımın amortisman süresi oluyor. Bir konut satın alındığında bazı illerde yatırımın geri dönüşü en iyi ihtimalle 20 yıl oluyor. Arsalara olan yüksek talep ise bu gayrimenkulleri konutların önüne geçirdi. Arsa yatırımı yapanlar 1-2 yıl içerisinde yatırımlarını geri alma imkanına sahip olmaya başladılar.

ARSA YATIRIMLARI ARTTI

Arsa yatırımlarının çok önemli bir hale geldiğini belirten gayrimenkul uzmanı Bülent Öztürk, “Pandemi ve deprem gibi etkilerle insanlar arsa yatırımlarına yöneldiler. Artık çok katlı hayatlar yerine müstakil evler tercih edilmeye başlandı. Şehir içleri yerine kentlerin çeperleri çok daha yüksek talep görüyor. Bu gelişmeler de arsalara olan yatırım taleplerini yükseltiyor. Arsa yatırımı yapmak ev sahibi olabilmenin bir başka yolu haline geldi.” dedi.

ARSA ALIREN NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Arsa yatırımı yaparken çok dikkatli olunması gerektiğini belirten Bülent Öztürk, “Bir arsa alınacaksa önce bu arsanın imar durumuna bakmamız gerekiyor. Yatırımcı arsa ile tarla arasındaki farkı bilmelidir. Arsa üzerinde yapılaşmaya izin verilen arazilerdir. Tarlalar ise üzerinde sadece tarım faaliyeti yapılabilen arazilerdir. Önce satın alacağımız gayrimenkulün niteliğine bakmamız gerekir. Arsa alınırken imar durumu belgesini belediyelerden almak faydalı olacaktır. İmarın da türleri var.” ifadelerini kullandı.

Arsa yatırımında altyapının de büyük bir önemi olduğuna dikkat çeken Bülent Öztürk, “Arazi altyapıdan uzak bir yerdeyse büyük sorunlar yaşanabilir. İleride yapılaşma için izin alınsa bile altyapıyı getirmek güç olacaktır. Bir de arsa alınacak bölgenin potansiyel gelişim bölgesi içerisinde olup olmadığına da bakmak gerekir. Mesela o bölgenin master planı var mı? Bölgeden yeni bir yol geçecek mi? Arsa yol planına dahil edilmiş mi? Bölgede sosyal alan, hastane var mı? Tüm bunlar incelenmelidir.” şeklinde konuştu.

ARSA FİYATLARI UÇTU!

Arsa yatırımında öne çıkan bölgeleri de açıklayan Bülent Öztürk, “Arsa yatırımına en çok Marmara Bölgesi’nden talep var. Onu Ege Bölgesi takip ediyor. Deprem sonrasında ise deprem riski daha az olan İç Anadolu da yüksek talep gören bölgeler arasına girdi. Arsaların geri dönüş süreleri de kısaldığı için artık çok cazip bir yatırım haline geldiler. Geçtiğimiz yıl arsa fiyatları Marmara’da yüzde 250, Ege’de yüz 300 arttı. İç Anadolu’da yüzde 350 fiyat artışı olan arsalar var.” dedi.