Artçı depremler ne kadar devam edecek? Deprem uzmanları açıkladı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem hakkında Türkiye’nin ünlü deprem uzmanlarından değerlendirmeler geldi. Vatandaşlara uyarılarda da bulunan uzmanlar depremin boyutunun tahmin edilenden dahi büyük olduğunu söylediler.
Artçı depremler ne kadar devam edecek? Deprem uzmanları açıkladı!

Kahramanmaraş’ta sabah saatlerinde çok şiddetli bir deprem meydana geldi. Bu deprem neticesinde 10 ilde 1170 bina yıkılırken şimdilik belirlemelere göre 284 vatandaş hayatını kaybetti. Çok sayıda vatandaş ise enkaz altında kurtarılmayı bekliyor. Gerçekleşen depremin boyutunu ise Türkiye’nin ünlü deprem uzmanları açıkladılar.

DEPREMİN UZUN SÜRMESİ ETKİYİ ZAYIFLATTI!

Türkiye Deprem Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Erdik bir değerlendirme yaparak, “1999 depreminin 4-5 kat büyüklüğünde bir enerji çıktı Kahramanmaraş’ta. O depremin büyüklüğü 7.4’tü. Kahramanmaraş depremi için Kandilli 7.7, ABD kaynakları ise 7.8 şiddetini açıkladılar. Fayda 300 km gibi bir yırtılma olduğunu tahmin ediyoruz. 1939 yılında Erzincan depremi ile karşılaştırıldığında bu yırtılma daha küçük ama bu fayın yırtılması 100 saniye sürdü. Depremin uzun sürmesi aslında bir anlamda iyi oldu. Bu şekilde büyük bir enerji açığa çıktı ve depremin gücü biraz zayıfladı. Uzun deprem olması hasarın çok olacağı anlamına gelmez. Aynı büyüklükte bir deprem daha kısa sürseydi hasar daha büyük olabilirdi.” dedi.

ARTÇI DEPREMLER 1 YIL DEVAM EDEBİLİR

Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener de bir açıklama yaparak, “Son 24 yıldır gördüğümüz en şiddetli depremle karşı karşıyayız. Kahramanmaraş ile Gaziantep arasında oldu ama 10 ili etkiledi. Hatta sınırlarımızı aşıp KKTC, Suriye ve Irak’ı etkileyip oralarda da can kayıplarına yol açtı. Depremin ardından 100’den fazla artçı deprem gerçekleşti. Bunların yarısının şiddeti 4’ün üzerinde oldu. Bu artçı depremler 1 yıl boyunca devam edebilir. Türkiye bir deprem ülkesi. Marmara Bölgesi’nde büyük bir deprem bekliyoruz ama Türkiye’nin her noktasında büyük deprem olabilir.” ifadelerini kullandı.

BÖLGEDE DEPREM BEKLENİYORDU

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir ise, “Depremin olduğu Doğu Anadolu Fayı, Türkiye’nin ikinci büyük fay hattıdır. Bu fay boyunca iki yıl önce Elazığ Sivrice’de 6.8 büyüklüğünde bir deprem olmuştu. Bugünkü depremin olduğu bölgede ise 500 yıldır stres biriktiren fay parçaları kırıldı. Bu faylar her 400-500 yıl arasında deprem ürettiği bilindiği için buralarda deprem bekleniyordu. Bölgede şiddeti 6’yı bulan artçı depremler olabilir ve bunun için de vatandaşlar tedbirli olmalıdırlar.” şeklinde konuştu.