Bağımsız faylar tetiklendi! Deprem uzmanından iki il için 6.5 ve üzerinde deprem uyarısı!

Deprem uzmanları tarafından yeni deprem risklerine karşın uyarılar yapılmaya devam ediliyor. Yer bilimi uzmanı Prof. Dr. Fetullah Arık yeni bir deprem ikazında bulundu.
Bağımsız faylar tetiklendi! Deprem uzmanından iki il için 6.5 ve üzerinde deprem uyarısı!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüklerinde depremler Orta Anadolu’da deprem üretme kimliğini değiştirdi. Orta Anadolu plakasında hareketlilik artarken bazı fay hatları yeniden aktifleşti. Yer bilimi uzmanları bu durum hakkında yeni değerlendirmeler yapmaya ve yeni deprem uyarılarında bulunmaya devam ediyorlar.

YENİ DEPREM UYARISI YAPILDI!

Deprem ile alakalı olarak Konya Teknik Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fetullah Arık bir açıklama yaparak, “Kayseri ve Niğde’de meydana gelen depremler stres aktarımları sonucu gerçekleşmiştir. Eğer Kahramanmaraş depremi olmasaydı Arap levhasının kuzeye hareketi sırasında Anadolu levhası, Doğu Anadolu Fay Zonu boyunca yılda yaklaşık 10-11 milimetre Akdeniz’e doğru hareket ediyordu. Kuzey Anadolu Fay Zonu boyunca da 20-21 milimetre bir hareket gerçekleşiyor. Ancak Kahramanmaraş depremi, hayat Samandağ ve Defne depremleri sonrasında Anadolu plakası ciddi şekilde yer değiştirdi.” dedi.

Değerlendirmelerini sürdüren Prof. Dr. Fetullah Arık, “Anadolu plakası hem güneye doğru hem de batıya doğru hareket etti. Bu hareket sonucunda stres transferi gerçekleşti. Ama en büyük tehlike bu stres transferi ile kıta içerisindeki bağımsız fayların tetiklenmesi oldu. Bu nedenle orta Anadolu Fay Zonu üzerinde bulunan Kayseri, Erciyes, Niğde gibi bölge içerisinde daha küçük depremler olmaya başladı. Bu fayların daha önce hangi büyüklükte deprem ürettiğini bilmiyoruz. Dolayısıyla daha büyük bir deprem üretebilirler mi, bunu tahmin etmek çok zor.” ifadelerini kullandı.

Bağımsız faylar tetiklendi! Deprem uzmanından iki il için 6.5 ve üzerinde deprem uyarısı!

ANKARA VE NİĞDE'YE DİKKAT!

Tuz Gölü hakkında bir uyarı yapan Prof. Dr. Fetullah Arık, “Ankara’nın güneyinden başlayıp Niğde’ye kadar devam eden bir fay olan Tuz Gölü Fay Zonu var. Tuz Gölü’nün kuzeydoğu kenarını oluşturuyor. Tuz Gölü Fay Zonu’nun uzunluğuna göre bir hesaplama veya kıyaslama yaparsak burada oluşabilecek depremin 6,5’ten daha büyük olabileceğini söyleyebiliriz. Ancak bu bölgede son 3 deprem ile alakalı olarak zaman belirsiz. Bu alanın deprem periyoduna dair bilgi elimizde yok. Daha ayrıntılı çalışmak gerekir.” şeklinde konuştu.