Bakan Murat Kurum'dan son dakika demir ve çimento fiyatları açıklaması! Hem konut hem ev kiraları ucuzlayacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yapmış olduğu son dakika açıklaması ile konut fiyatları düşecek, ev kiraları ucuzlayacak derken, demir ve çimento fiyatları hakkında da bilgilendirmede bulundu.
Bakan Murat Kurum'dan son dakika demir ve çimento fiyatları açıklaması! Hem konut hem ev kiraları ucuzlayacak

Pandemi döneminde bozulan tedarik zinciri, küresel piyasalarda yaşanan dalgalanma, enerji maliyetlerindeki yükseliş ve iç piyasada dolar kurunun rekora koşması ile demir ve çimento fiyatları zam rekoru kırmıştı. Özellikle de çimento fiyatlarına gelen zamlar büyük tepki çekmiş, müteahhitler gelen zamlara tepki olarak 2021 senesinin Haziran ayında 15 günlük iş bırakma eylemi bırakarak şantiyelerde üretimi durdurmuştu. 

Süreçte küresel piyasalarda resesyon endişesi ile çarkların duracağı beklentisi ve yeniden artan vaka sayıları ile demir fiyatlarında düşüş yaşanırken talebin azalması ile çimento fiyatları da ucuzlamıştı. Yaşanan süreci değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum konut fiyatlarına indirim, kiraların düşeceği tarih, demir ve çimento fiyatları hakkında açıklamalarda bulundu. 

DEMİR VE ÇİMENTO FİYATLARINDA SON DURUM NE, DEMİR FİYATLARI NEDEN DÜŞÜYOR, ÇİMENTOYA İNDİRİM GELECEK Mİ?

Dün gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin 150 bin sosyal konut projesi 2022 hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

 Bakan Kurum yapmış olduğu değerlendirmesinde "Demir ve çimento fiyatlarında suni bir artış yaşandı. Artık bu geride kaldı ve düşüş başladı. Üretime geçince arz arttı, talep aynı kalınca fiyatlar da geriliyor" diyerek yaşanan bu düşüşün konut fiyatları ve ev kiralarına da yansıyacağını, kiraların ucuzlayacağını dile getirdi. 

Bakan Murat Kurum'dan son dakika demir ve çimento fiyatları açıklaması! Hem konut hem ev kiraları ucuzlayacak

DEMİR FİYATLARINDA SON DURUM NE, İNŞAAT DEMİRİ 1 TON FİYATI ANKARA, İSTANBUL, İZMİR NE KADAR?

Demir fiyatları küresel piyasalarda üretimin artmasına rağmen talebin düşmesi ve yavaşlaması ile yönünü aşağıya çevirmişti. Demir cevheri fiyatında yaşanan düşüş iç piyasada inşaat demiri ton fiyatı için de ucuzlamaya neden oldu. 8'lik inşaat demiri ton fiyatı İzmir'de 13 bin 150 TL'ye gerilerken İstanbul'da 13 bin 520 TL ve Ankara'da 13 bin 600 TL oldu. 

 ÇİMENTO FİYATLARINDA SON DURUM NE, ÇİMENTONUN TORBASI KAÇ TL, NE KADAR?

Çimento fiyatlarında ise enerji maliyetleri gerekçe gösterilerek ne yazık ki beklenen indirimler sınırlı kalıyor. Özellikle de elektrik fiyatlarında yaşanan artış, nakliye giderleri ve dolar kurundaki yükseliş ile çimentoya Temmuz ayı sonu ile yeni zam yansıtılmıştı. 50 KG çimento fiyatı son olarak 70 TL + nakliye ve KDV olarak güncellenmişti.