Bakanlık açıklama yaptı: Türkiye Venezuela'da arazi kiraladı mı?

Tarım ve Orman Bakanlığı, kamuoyunda büyük yankı uyandıran Venezuela da tarım arazisi kiralandığına ilişkin iddialar üzerine açıklama da bulundu.
Bakanlık açıklama yaptı: Türkiye Venezuela'da arazi kiraladı mı?

Tarım ve Ormancılık Bakanı Vahit Kirişçi'nin sosyal medya hesabından paylaştığı Venezuela ziyareti resimleri sonrasında sosyal medyada tartışma başlamıştı. Türkiye'nin Venezuela'da tarım arazisi kiraladığı iddiaları üzerine tartışma başlarken konu hakkında beklenen açıklama Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapıldı. 

Bakanlık tarafından yapılan açıklama da Türkiye'nin en önemli önceliğinin tüm tarım arazilerini en verimli şekilde kullanmak olduğunu belirtilirken bu amaç ile çiftçilerin desteklenmesine de devam edileceği dile getirildi. Tarımsal hasıla bakımından Türkiye'nin Avrupa'da birinci sırada olduğu belirtilerek Türkiye'de tarım ve iklim koşullarına uygun olmayan ürünler için yabancı ülkeler ile temasların ise sürdüğü belirtildi. 

TÜRKİYE VENEZUELLA'DA TARIM ARAZİSİ KİRALAYACAK MI?

Yapılan açıklamada "Ülkemiz özellikle soya ve ayçiçeği gibi ürünleri büyük oranda ithal etmektedir. Bu ürünlerin yetiştirilmesi için yeterli arazimiz bulunsa bile iklim ve coğrafi koşullar iç talebi karşılayacak oranda üretim yapılmasına imkan vermemektedir. Ayrıca Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığı da aşikardır. Ülkemizin planladığı bu vizyoner yatırımlar, ithal edilen ürünlerin azalması ve cari açığın kapatılmasında da önemli bir rol oynayacaktır" denilerek tıpkı inşaat sektörünün desteklendiği gibi yurt dışında tarım sektörünün de destekleneceği ifade edildi. 

Türkiye ile işbirliği yapan ülkelerin bu noktada kazan - kazan yöntemi ile birlikte üreterek birlikte kazanacakları belirtilen açıklamada 41 ülkenin de bu yöntem ile başka ülkelerde tarım arazileri kiralayarak ya da satın alarak üretim yaptığının altı çizildi.