Balkona tente yaptırmak yasak mı, yasal izin almak zorunlu mu?

Balkonu olan kişilerin yaşadıkları en büyük sorunlardan biri de balkona cam balkon yaptırmak yada tente yaptırmak konusunda yaşanmaktadır. Özelliklede çok katlı binalarda ve sitelerde sorunlar yaşanmakta olup şikayetler yaşanabilmektedir.
Balkona tente yaptırmak yasak mı, yasal izin almak zorunlu mu?

Apartmanlarda alt ve üst komşular arasında yaşanan en büyük anlaşmazlıkların başında balkona tente yaptırmak sorunu yer almaktadır. Alt katta oturan kişiler üst kattan atılan sigara izmariti, saç, sigara külü, sofra bezi silkelenmesi gibi sorunlardan tente yaptırarak korunmak isterken üst kat komşuları ise tentenin kendi manzaralarını kapattığı ve üst kata hırsızların çıkmak için basamak olarak kullanacakları endişelerini yaşamaktadır. 

Bu nedenle komşular arasında tente sorunları sık sık tartışmalara neden olmaktadır. Konuyu bugünkü köşesine taşıyan Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu merak edilen soruları yanıtladı. Balkona tente yaptırmak yasal mı, izin almak gerekiyor mu, komşunun tentesi nereye şikayet edilir, yıktırılabilir mi?

BALKONA TENTE YAPTIRMAK YASAL MI, YASAK MI?

Özellikle de tek tip daire uygulaması olan sitelerde tente yaptırma konusunda sorunlar yaşanırken konuyu uzmanına danışan Oya Armutçu merak edilen soruları yanıtladı. Armutçu yaptığı paylaşımında İstanbul Barosu Kat Mülkiyeti Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri avukat Beste Demirhan tarafından yapılan açıklamaya yer verdi. 

Balkona tente yapmak için kat maliklerinden izin alınması gerektiğini belirten Avukat Demirhan "Tente yapılması için de kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızasının bulunması veya Genel Kurul’da (GK) 4/5 oyla karar alınması gerekir. Yazılı rıza sağlansa dahi, yapılan tente vb. tesisin diğer komşulara rahatsızlık verecek şekilde olmaması şart. 4/5 kat malikinin yazılı rızası olmasına rağmen diğer malikleri rahatsız edecek bir durum varsa; dava açılabilir" diyerek izin alınmasının şart olduğunu söyledi. 

Yapılan tentenin yıkılması konusunda da açıklama yapan Demirhan "Tente kullanılabilmesi için KMK 19 gereği kat maliklerinin 4/5’inin yazılı rızası gerekir. Alınan bir genel kurul kararı veya yazılı rıza olmadan tente yapılmışsa herhangi bir malik veya GK’de yetki verilirse yönetici eski hale getirme davası açarak, tentenin kaldırılmasını isteyebilir" denilerek yıkımın mümkün olduğunu dile getirdi.