Bunu yapan ev sahipleri kiracılara maddi ve manevi tazminat ödeyecekler!

Ev sahipleri ile kiracıları karşı karşıya getiren bir olay olan elektrik, su ve doğalgaz aboneliklerinin kesilmesi meselesinin hukuki boyutları merak ediliyor. Ev sahibi kiracının elektrik, su ve doğalgazını keserse ne olur?
Bunu yapan ev sahipleri kiracılara maddi ve manevi tazminat ödeyecekler!

Ev sahipleri kiracıları evden çıkarmak için her imkanı denemeye başladılar. Hatta yasal olarak kiracıları evden çıkaramayan bazı ev sahipleri bezdirme yoluna başvurabiliyorlar. Kiracının elektriğini, suyunu, doğalgazını kesen ev sahipleri onların evden çıkmalarını sağlamayı amaçlıyorlar. Kendileri açısından oldukça masumane görünen bu durum hukuki açıdan çok büyük tehlikeleri içerisinde barındırıyor.

KİRACILAR FATURALARI ÖDEMEK ZORUNDA MI?

Kiracıların fatura ödeme yükümlülüklerini değerlendiren Avukat Ali Yüksel, “Türk Borçlar Kanununda kiracıların ödeyecekleri giderler bellidir. Kira bedeli ve kiralananın yan giderleri kiracıya aittir. Eğer kira sözleşmesinde aksi bir hüküm yoksa elektrik, su, doğalgaz gibi giderler de kiracı tarafından ödenir. Kira sözleşmesinde bu ödemelerin kim tarafından yapılacağı yazılmayabilir. Eğer yazıyorsa bağlayıcı olan kira sözleşmesidir. Bazen kira sözleşmeleri tüm giderleri kapsayacak şekilde brüt olarak yapılabiliyor. Eğer böyle bir durum yoksa ödeme sorumluluğu kiracınındır.” dedi.

KİRACININ ELEKTRİĞİ, SUYU, DOĞALGAZI KESTİRİLEBİLİR Mİ?

Kiracıların elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerinin ev sahipleri tarafından kestirilmesini de değerlendiren Ali Yüksel, “Son dönemlerde ev sahiplerinin kiracıların elektrik, su ve doğalgaz gibi aboneliklerini kestirme yoluna başvurduklarını görüyoruz. Sözleşmeler ev sahibi adınaysa bu yapılabiliyor ve kurumların burada bir kabahatleri de yok. Ancak bu durum borçlar kanunumuza aykırıdır. Hatta bu konuda Yargıtay’ın emsal kararları var. Kiracı kira borcunu ödemese bile ev sahibi elektrik, su, doğalgaz gibi abonelikleri sonlandıramıyor. Bunu yapan ev sahiplerinden kiracılar maddi ve manevi tazminat talep edebiliyorlar.” ifadelerini kullandı.

EV SAHİPLERİ CEZA ALIR!

Ev sahiplerinin ceza alabileceklerini söyleyen Ali Yüksel, "Ev sahipleri kiracılar için hayatı çekilmek hale getirmek gibi bir hakka sahip değiller. Bunun hukuki bir yaptırımı vardır. Siz kiracının elektriğini, suyunu ve doğalgazını keser onu mağdur ederseniz hukuki yaptırımı göze alıyorsunuz demektir. Kiracının şikayeti sonucunda ev sahipleri cezaya çarptırılırlar." şeklinde konuştu.