Cam balkon için emsal varsa izin almak şart mı?

Apartmanlarda ve sitelerde cam balkon sorunu sıklıkla yaşanabiliyor. Cam balkon yaptırmaya karar verenler izin almak zorunda mı?
Cam balkon için emsal varsa izin almak şart mı?

Apartmanlarda ve sitelerde çeşitli gerekçelerle kat malikleri kendi bağımsız bölümlerinde olan balkonlarda cam balkon işlemi yaptırmak isteyebiliyorlar. Ancak bunun yasal süreçleri merak konusu oluyor. Cam balkon yaptırmanın izne tabi olup olmadığı için bazı ek bilgilere ihtiyaç vardır. Bu ek bilgilere göre cam balkon için izin koşulu değişebiliyor. 

NEDEN CAM BALKON YAPTIRMAK İÇİN İZİN GEREKLİ!

Balkonlar binaların estetik görünümlerinde çok önemli bir yere sahiptirler. Yapılabilecek herhangi bir müdahale bu estetik görünümü bozacaktır. Dolayısıyla sadece cam balkon yaptırmak değil dış cepheyi etkileyecek herhangi bir işlem bağımsız bölümlerde olsalar bile izne tabi olmaktadırlar. Ancak bunun bazı koşulları bulunmakta hatta istisnai uygulamalar olmaktadır.

KOMŞULAR CAM BALKON YAPTIRMIŞSA EMSAL OLUR!

Bir apartmanda veya sitede herhangi bir bağımsız bölümde yapılan tüm işlemler diğer bağımsız bölümler için emsal olmaktadır. Bir katta cam balkon yapılmışsa ve buna karşı herhangi bir işlem yapılmamış ve balkonun eski hale getirilmesi istenilmemişse diğer komşular için bu emsal uygulama olacaktır. Dolayısıyla bu uygulamayı gerekçe göstererek diğer kat malikleri de balkonlarını cam balkon haline getirebilirler. Ancak yine de yasal bir süreçle karşılaşmamak için izin almak daha yerinde bir tavır olacaktır. 

İZİN ALINMADAN CAM BALKON YAPILIRSA NE OLUR

Bir apartmanda veya sitede cam balkon yaptırmaya izin verilmiyorsa ve bir kat maliki buna aykırı hareket ederek izinsiz bir şekilde cam balkon yaptırırsa ne olabileceği merak ediliyor. Böyle bir durumda cam balkon işleminin iptal edilerek evin eski görüntüsüne dönülmesi talep edilecektir. Mahkeme süreci başlatılırsa muhtemelen mahkeme eliyle bu işlem zorla yaptırılır.