Çimento sektörü alarm veriyor! Üretim ve satışlarda gerileme engellenemiyor!

Türkiye’de çimento üretiminin 2022 yılında azaldığı açıklandı. Buna bağlı olarak da iç piyasada çimento satışı geriledi. Çimento ihracatı ile elde edilen gelir artsa da ihraç edilen çimento miktarında da azalma kaydedildiği belirtildi.
Çimento sektörü alarm veriyor! Üretim ve satışlarda gerileme engellenemiyor!

Türkiye’de inşaat sektörünün içine düştüğü maliyet krizi bağlı sektörlerde de olumsuz bir görüntü ortaya çıkmasına neden oluyor. Türkiye Çimento Sanayicileri Birliği (TÜRKÇİMENTO) 2022 yılının Ocak – Nisan dönemine dair üretim ve satış rakamlarının yer aldığı raporu açıkladı. Türkiye’de çimento sektörünün yüzde 94’ünü temsil eden TÜRKÇİMENTO’nun üretim ve satış rakamları endişelendirdi.

ÇİMENTO SEKTÖRÜNÜN ÜRETİM VE SATIŞ RAKAMLARI BELLİ OLDU

TÜRKÇİMENTO tarafından yayınlanan rapora göre 2022 yılının ilk 4 ayında çimento üretiminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11,9 oranında gerileme meydana geldi ve toplamda 20,7 milyon ton üretim yapıldı. 2022 yılının Ocak – Nisan döneminde iç piyasada çimento satışlarında yüzde 17,9 oranında azalma kaydedilerek satılan çimento miktarı 14,4 milyon tona geriledi. 2022 yılının ilk 4 ayında üretilen toplam çimentonun yüzde 29,8’i ihraç edildi.

Çimento sektöründeki son durumu değerlendiren TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, “2021 yılında çimento sektörü yaklaşık yüzde 6 oranında büyümüştü. 2022 yılında ise iç piyasada düşüş meydana geldi. Yılın ilk yarısının ihracat rakamlarına bakarsak ne yazık ki miktar bazında bir artış kaydedilemedi. Enerji maliyetlerinde meydana gelen artış çimento sektörünü zor durumda bırakmayı sürdürüyor. Yılın ikinci yarısında inşaatların hız kazanacağını ve sektörümüzün iç satışlarında hareketlenme başlayacağını ümit ediyoruz.” dedi.

İhracatçı Birlikleri tarafından açıklanan geçici verilere göre 2022 Ocak – Haziran döneminde çimento sektörünün toplam ihracatı 2021 yılının aynı dönemine kıyasla değer bazında yüzde 28,9 oranında artarak 614 milyon dolar seviyesinden 791 milyon dolara yükseldi. Ancak bu değer artışına karşın ihraç edilen çimento miktarında azalma kaydedildi. Çimento sektörünün belirtilen dönemde ihracatı yüzde 2,9 oranında geriledi ve 15 milyon ton oldu. Bu ihracatın 9,4 milyon tonu çimento olarak, 5,6 milyon tonu da klinker olduğu belirtildi.