Cumhurbaşkanı açıklamıştı, ikinci el konut kampanyası taslağı! 180 ay vade ile 1 Milyon TL kredi!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı ikinci el konutlar için yapılacak kampanyaya dair taslak ayrıntıları belli olmaya başladı. Vatandaşlara düşük faizli ve 15 yıl vadeli konut kredisi verilerek ikinci el konut almaları sağlanacak.
Cumhurbaşkanı açıklamıştı, ikinci el konut kampanyası taslağı! 180 ay vade ile 1 Milyon TL kredi!

Türkiye'de konut sektörüne ilişkin kampanyaların ardı arkası kesilmiyor. Önce sosyal konut projesi ile başlayan süreç ardından 0,69 faizli ve 15 yıl vadeli Yeni Evim kampanyası ile devam etmişti. Son olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bir açıklama yaparak ikinci el konutlar için de kampanya hazırlığı yapıldığını duyurdu. Ev sahibi olmak isteyen vatandaşlar şimdi yapılacak olan bu ikinci el konut kampanyasının şartlarını merak etmeye başladılar. 

İKİNCİ EL KONUT KAMPANYASI GELİYOR!

İkinci el konut kampanyası ile alakalı olarak ilgili bakanlıklar tarafından bir taslak çalışması yapıldığı bildirildi. Bu taslak çalışmasından kamuoyuna sızan bazı detaylar bulunuyor. Bu detaylara göre tıpkı Yeni Evim kampanyasında olduğu gibi düşük faizli kredi imkanı vatandaşlara sağlanacak. Ancak farklı olarak devlet tarafından bu kampanya kapsamında vatandaşlara herhangi bir taksit desteği sağlanmayacak. Yeni konut üretimini amaçlamayacak olan bu kampanyada destek sınırlı olacak. 

15 YIL VADE UYGULANACAK!

Ev fiyatlarının yükselmesi ve kullanılacak konut kredisi miktarlarının artması ile vatandaşların imkanlarına göre aylık taksit belirleyebilmek için ikinci el konut kampanyasında 15 yıl yani 180 ay vade uygulanacak. Bu şekilde düşecek olan taksit tutarları ile vatandaşlar ikinci el konutları satın alabilecekler. 15 yıla yayılacak olan vade ile ev sahibi olmak biraz kolaylaştırılmış olacak. 

FAİZ ORANI BELLİ GİBİ!

İkinci el konut kampanyası ile alakalı olarak henüz ne resmi bir açıklama yapıldı ne de koşullar netleşti. Ancak hazırlanan taslak çalışmasında bazı detaylara yer veriliyor. Bu kapsamda kamu bankaları Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank üzerinden kullandırılacak olan konut kredisinde aylık faizin 0,99 olması düşünülüyor. Bu konuda bir maliyet çalışması yapılarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. 

HİÇ KONUTU OLMAYANLAR YARARLANACAK!

Hazırlanan ikinci el konut kampanyasının bir diğer koşulu da hiç konut sahibi olmamak olacak. Vatandaşlara yatırım yapmaları için değil ev sahibi olmaları için destek verilecek. Konut sahibi olanların kampanyadan yararlanmalarına izin verilmeyecek. Bu kampanya ile ev sahipliği oranının oldukça yükseltilmesinin hedeflendiği belirtildi. 

KAMU BANKALARI KREDİ LİMİTLERİNİ YÜKSELTECEKLER!

Kamu bankaları şu anda ikinci el konut kredisi çekmek isteyenlere farklı bir uygulama yapıyor. Konut fiyatı ne olursa olsun vatandaşlara en fazla 300 Bin TL kredi sağlanabiliyor ve bu limitin üzerine çıkılmıyor. 300 Bin TL'lik kredi ile ev satın almanın imkansız olmasından dolayı bu bankalar limit artırımı yapacaklar ve gereken kaynak için ise Hazine'den destek alacaklar. 

1 MİLYON TL'LİK KREDİ HESAPLAMASI

İkinci el konut kampanyası kapsamında çekilecek olan  Milyon TL'lik konut kredisi için tahmini hesaplamalar yapıldı. 180 ay vadeli 1 Milyon TL konut kredisi aylık 0,99 faizle kullandırılacak. Bu kredinin aylık taksitinin ise 11 Bin TL civarında olması bekleniyor.