Deprem bölgesinde 16 bin yeni yapılan inşaatın yüzde 98'i yıkılacak!

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen depremin ardından çok sayıda bina hasar aldı. Hasar alan bu binalar için yıkım kararı verilirken henüz inşaatı tamamlanmamış binalar da var. Bu binaların yüzde 98’i için yıkım kararı verildiği bildirildi.
Deprem bölgesinde 16 bin yeni yapılan inşaatın yüzde 98'i yıkılacak!

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem felaketi 11 ilde yıkımlara neden olurken bu yıkımların eski yapım binalarla sınırlı kalmadığı bildirildi. Henüz inşaatı tamamlanmamış binaların dahi hasar alındığı ve yüzde 98 oranında yıkım kararı verildiği bildirildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Yapı İşleri Genel Müdürü Banu Aslan bir açıklama yaparak, “2022 yılında bina kimlik belgesi olan tüm yapılara 5 yılda bir denetim zorunluluğu getirildi. Artık kolon kesti, balkonu salona kattı, bodrumda perdeyi deldi, pencere açıp orayı eve çevirdi, üste kaçak kat attı gibi istismarlar yapılamayacak.” dedi.

HASAR TESPİT ÇALIŞMALARINDA SON DURUM

Deprem felaketinin ardından 11 ilde çalışma başlatıldığını açıklayan Banu Aslan, “Depremin ardından 11 ilde hasar tespit çalışmalarına başladık. Bunun yanında 9 ayrı ilde de talepte bulunuldu o illerde de hasar tespit çalışması yapıyoruz. Bu 11 ilin 6’sında hasar tespit çalışmaları sona erdi. Diğer illerde de bu çalışmalarda oran yüzde 96’ya ulaştı.

Hatay’da beş bölgenin ikinci kez taramasını dün bitirdik. Malatya’da 5,7’lik depremin ardından yeniden inceleme yapmayı uygun gördük ve bu çalışma da yüzde 70’e ulaştı. 5 gün içerisinde o da bitecek. Diyarbakır’da bugün hasar tespit çalışması bitecek. Şanlıurfa ve Adana illerimizde 5 gün içerisinde çalışmaları sonlandırmış olacağız.” dedi.

TAMAMLANMAMIŞ İNŞAATLAR HASAR ALDI

Deprem bölgesinde yeni yapılan inşaatlar hakkında da bilgi veren Banu Aslan, “Deprem bölgesinde yapımı süren inşaatları da inceliyoruz. Normalde afetlerde bu binalar incelenmez ama bu yaşanan afet diğerlerine hiç benzemiyor. Bundan dolayı tamamlanmamış binaları da incelemeye aldık. Bütün bölgede 27 bin tamamlanmamış bina bulunuyor. Bunlar 16 bini için inceleme tamamlandı. Ruhsatı almış ama çalışmalar başlamamış binaları incelemiyoruz. Yaş beton çalışmaları başlayan binaları inceliyoruz. 27 bin tamamlanmamış bina içinde 16 bini için hasar tespit çalışması yapıldı. Bunların yüzde 98’inin inşaatına devam edilmemesi yönünde karar alındı. Bu binalar için yıkım kararı verildi.” şeklinde konuştu.