Deprem felaketi yaşanan 10 ilde konutların yarısının deprem sigortası yok!

Deprem felaketinin yaşandığı 10 ilde zorunlu deprem sigortası (DASK) ile alakalı veriler ortaya çıktı. Buna göre konutların hemen hemen yarısının deprem sigortası bulunmuyor.
Deprem felaketi yaşanan 10 ilde konutların yarısının deprem sigortası yok!

Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7,7 ve 7,6 şiddetinde gerçekleşen depremler bir felakete dönüştü. 10 ili etkileyen deprem felaketinde binlerce bina yıkıldı. Binlerce vatandaş hayatını kaybederken 20 binden fazla vatandaş da yaralı olarak enkazlardan çıkarıldılar. Arama kurtarma çalışmaları halen sürerken depremin etkilediği illerin zorunlu deprem sigortası olarak bilinen Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) verileri ortaya çıktı.

YARISININ DEPREM SİGORTASI YOK!

Depremin etkilediği 10 ilde toplam 2 milyon 175 bin adet konut bulunuyor. Bu konutların sadece 1 milyon 57 bin adetinin deprem sigortasının olduğu bildirildi. Yıkılan binalarla beraber hasar gören binalar da dahil toplamda yüzde 48,6 oranında konutların deprem sigortası bulunmuyor.

DASK’ın resmi verilerine göre Kahramanmaraş’ta 210 bin konut bulunuyor ve bunların sadece 113 bininin deprem sigortası bulunuyor. Bu ilde deprem sigortası oranı yüze 53,8’de kaldı. Depremde en büyük kayıpları veren Hatay’da da deprem sigortası sıkıntısı yaşanıyor. Hatay’da konutların deprem sigortası oranı yüzde 40,1 olarak açıklandı. Diyarbakır’da ise deprem sigortası oranı yüzde 33,7’ye kadar düşüyor. Gaziantep ise yüzde 65,4 deprem sigortası oranı ile ilk sırada yer alıyor. Türkiye genelinde 20 milyon 32 bin konut bulunuyor ve bunların 10 milyon 950 bininin deprem sigortası var. Türkiye geneli deprem sigortası oranı yüzde 55 olarak açıklandı.

Türkiye’de son 20 yıl içerisinde 920 deprem yaşandı. Bu depremlerde yıkılan veya hasar gören 105 bin konuta 1 milyar 446 milyon liralık tazminat ödemesi yapıldı. En fazla ödeme de 164 depremin meydana geldiği 2020 yılında oldu. Hasar gören 60 bin konut için hak sahiplerine 969 milyon lira ödeme yapıldı. 2022 yılında DASK üzerinden vatandaşlar 183 milyon liralık ödeme gerçekleştirildi.

Zorunlu deprem sigortası ile alakalı olarak bir detay daha ortaya çıktı. Deprem felaketini yaşayan illerde bu konuda farkındalık oluşuyor. Depremin yıkıcı etkisi ile karşılaşan illerde deprem sigortası oranı yüzde 80’lerin üzerine çıkıyor.