Deprem uzmanından bir bölgeye uyarı! 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Deprem Bilimi Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy muhtemel Marmara depremi hakkında bazı uyarılarda bulundu. Beklenen depremin kaç şiddetinde olabileceğini belirten Şener Üşümezsoy vatandaşları tedbirli olmaya davet etti.
Deprem uzmanından bir bölgeye uyarı! 7 büyüklüğünde deprem olabilir!

Kahramanmaraş’ta gerçekleşen iki büyük depremin yol açtığı yıkımın çok büyük olmasının ardından Türkiye’de deprem ile alakalı olarak farklı bir hassasiyet oluştu. Deprem uzmanları uzun yıllardır İstanbul’da deprem olacağını dile getiriyorlar. Farklı bilim insanları bu konuda farklı değerlendirmeler yapsalar da hepsi vatandaşları tedbirli olmaya davet ediyorlar. Son olarak deprem uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy Marmara depremine dair bazı bilgileri kamuoyuna aktararak uyarıda bulundu.

BURSA DEPREMİNİ YORUMLADI!

Hafta sonunda Bursa’nın Mudanya ilçesinde 4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. Bu depreme dair bir yorum yapan Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Güney Marmara’daki deprem potansiyeline dikkat çekti. Şener Üşümezsoy açıklamasında Gemlik – Mudanya fayı ile Esenköy – Bozburun fayı için vurgu yaptı.

Bahsedilen bölgenin riskli olduğunu belirten Şener Üşümezsoy, “Demlik – Mudanya fayı ile Esenköy – Bozburun fayı Marmara’da risk taşıyan fay hatlarıdır. Kuzeyde de Kumburgaz fay hattı var. O da bu faylara dik konumda bulunmaktadır.” dedi.

7 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLABİLİR!

Riskli iki fay hakkında değerlendirmelerini sürdüren Şener Üşümezsoy, “Bu iki riskli fayın birleşmesi halinde 6,5 veya 7 büyüklüğünde bir deprem üretilebilir. Gemlik – Mudanya fayı ile Esenköy – Bozburun fayı aynı anda kırılırsa 7 büyüklüğünde bir deprem olur. Tek başına kırılması halinde ise depremin büyüklüğü 6,5’i geçmez. Bursa ve biraz da İstanbul bu depremden etkilenir. Dikkatli olmakta fayda var.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan uzmanlar İstanbul'da büyük bir deprem olacağına dair beklentilerini sürdürüyorlar. Bu deprem için 1999 yılında 30 yıllık bir süre verilmişti. Bu sürede son yıllara girilirken fay hatlarında olası değişimler bu depremi geciktirici bir etki yapabileceği deprem uzmanlarınca açıklanıyor. Tüm uzmanlar ise İstanbul ve çevresinde bulunan riskli yapıların acilen dönüşmesini tavsiye ediyorlar.