Deprem uzmanları açıkladı! Bolu depremi İstanbul depremini tetikledi mi?

Bolu’da bugün gerçekleşen depremin büyük İstanbul depremini tetikleyebileceği şeklindeki değerlendirmeleri deprem uzmanları yorumladı. Boldu depremi İstanbul depremini tetiklemiş olabilir mi?
Deprem uzmanları açıkladı! Bolu depremi İstanbul depremini tetikledi mi?

Bugün Bolu Merkez’de 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Bu depremin gerçekleşmesinin ardından ise bazı tartışmalar yapılmaya başlandı. Bolu depreminin olası İstanbul depremini tetikleyebileceğine dair bazı endişeler yaşanmaya başlandı. Deprem uzmanları ise bu endişelere dair bazı değerlendirmelerde bulundu.

1999'DA KIRILMAYAN FAY KIRILDI

Bolu depremi hakkında Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir bir değerlendirme yaparak, “Bolu’da bugün gerçekleşen deprem 1999 depreminde batı ucu kırılmış fayın doğu ucunda meydana geldi. Düzce’de 23 Kasım 2022’de meydana gelen deprem gibi bugünkü Bolu depremi de 1999 depreminde kırılmamış Düzce fayının tali uzantısında gerçekleşti. 17 Ağustos ve 12 Kasım 1999 depremlerinde kalan bu fay parçalarının 4-6 şiddetinde deprem üretmeleri olağandır.” dedi.

 İSTANBUL DEPREMİNİ TETİKLEDİ Mİ?

Bolu depremi hakkında açıklama yapan AFAD Deprem ve Risk Azaltma Genel Müdürü Orhan Tatar ise, “Bugün Bolu'da meydana gelen 4.8 büyüklüğündeki deprem Kuzey Anadolu Fay zonuna bağlı küçük kısa bir kol üzerinde meydana geldi. Bu tip faylar üzerinde meydana gelen depremlerin başka depremleri veya Marmara fayını etkilemesi söz konusu değildir. Dolayısıyla İstanbul’da beklenen depremin bugünkü depremden etkilenmesi veya tetiklenmesi gibi bir ihtimal yoktur. Vatandaşlarımızın endişe etmelerini gerektirecek bir gelişme değildir.” ifadelerini kullandı.

OLAĞAN DIŞI BİR DURUM YOK!

Türkiye’nin ünlü deprem uzmanlarından olan Prof. Dr. Naci Görür ise yaptığı açıklamada, “Bugün Bolu’da 4,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Yaptığımız teknik incelemeye göre bu deprem Kuzey Anadolu Fay zonu içerisinde gerçekleşti. Bu deprem Kuzey Anadolu Fayının 1999 depremlerinde kırılmayan bir kesiminin kırılması ile oluştu. Bu bölgedeki fay uzantısının kırılmasını beklediğimizi sürekli olarak açıklıyorduk. Bu beklentimiz gerçekleşmiştir. Olağan dışı bir durum yoktur. Bu depremin yeni depremleri tetikleyebileceğine dair bir öngörümüz bulunmamaktadır. Hangi bölgelerde riskler olduğunu açıklamışsak o riskler aynı şekilde devam etmektedir. Depremden endişe ederek yaşanmaz, tedbir alarak yaşanır.” şeklinde konuştu.