Depremde Türkiye'nin en güvenli illeri açıklandı!

Türkiye’nin önemli deprem uzmanları arasında yer alan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem riski en düşük olan illeri açıkladı. Türkiye’nin deprem bakımından en güvenli illeri hangileridir?
Depremde Türkiye'nin en güvenli illeri açıklandı!

Türkiye, Kahramanmaraş’ta meydana gelen ve toplamda 10 ilde yıkıma neden olan depremin ardından büyük bir acı yaşadı. Ülke çapında yardım kampanyalarına büyük ilgi gösterilirken arama kurtarma çalışmaları da yakından takip ediliyor. Ayrıca depreme karşı da bir hassasiyet oluştu. Deprem açısından Türkiye’nin güvenli illerinin nereler olduğu merak ediliyor. AFAD tarafından bu konuda deprem risk haritası yayınlanmış olsa da bu illeri ünlü deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan açıkladı.

DEPREMDE EN GÜVENLİ İLLER!

Türkiye’nin depremde en güvenli illerinin listesini sıralayan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Konya, Karaman, Artvin, Rize, Ordu, Giresun, Samsun, Yozgat, Sinop, Kastamonu, Bartın, Kırklareli, Kırıkkale, Kırşehir, Aksaray, Niğde, Mardin, Şırnak, Siirt, Batman, Ardahan, Mersin ve Antalya deprem bakımından Türkiye’nin güvenli illeridirler.” dedi.

ANKARA VE ZONGULDAK DA LİSTEDE!

Depremde güvenli iller hakkında değerlendirme yapan Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, “Bir kentin deprem üretim odağı olması meselesi ayrıdır çevresindeki deprem dalgalarının geçişi sırasında sallanması ayrıdır. Başkentimiz Ankara da etki alanında bulunmaktadır ama deprem açısından güveli illerden birisidir. Ayrıca Zonguldak da deprem riski düşünüldüğünde en güvenli illerimizden birisidir.” ifadelerini kullandı.

DEPREM RİSKİ EN YÜKSEK İLLER HANGİLERİDİR?

Deprem açısından Türkiye’nin güvenli illeri kadar risk ihtimalinin yüksek olduğu iller de merak ediliyor. Bu konuda da yapılan çalışmalarla bu iller belirlendi. Daha önce yıkıcı depremlerin gerçekleştiği hatırlanan İzmir, Erzincan, Bingöl, Sakarya, Düzce, Yalova riskli iller arasında yer almaktadır. Ayrıca deprem riski üst seviyede olan illerin listesinin devamında ise Siirt, Osmaniye, Hakkari, Çanakkale, Amasya, Tokat, Hatay, Karabük, Bolu, Manisa, Muğla, Aydın, Balıkesir illeri yer almaktadır.