Devletten 320 Bin TL konut güçlendirme kredisi! 4.569 TL taksitle evler depreme dayanıklı oluyor!

Deprem riskine karşı konutlarını güçlendirmek isteyenlere devlet tarafından kredi desteği veriliyor. Bu destek kredisi ile evlerini güçlendirmek isteyenler düşük taksit ödemeleriyle bunu gerçekleştirebiliyorlar.
Devletten 320 Bin TL konut güçlendirme kredisi! 4.569 TL taksitle evler depreme dayanıklı oluyor!

Kahramanmaraş’ta yaşanan deprem felaketinin ardından tüm Türkiye’de insanlar evlerini güçlendirmek için bir arayış içerisine girdiler. Depreme karşı evlerini daha korunaklı hale getirmek isteyen vatandaşlar bir finansman engeli ile karşılaşıyorlar. Ancak devletin verdiği destek kredisi ile makul maliyetlerle konutların güçlendirme işlemi yapılabiliyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının hazırladıkları Kentsel Dönüşüm Finansman Paketi içerisinde konutunu güçlendirmek isteyenler için de bir destek kredisi imkanı yer aldı. Bu yeni destek kredisi ile alakalı detaylar hakkında Deprem Güçlendirme Derneği (DEGÜDER) Başkanı Sinan Türkkan bilgi verdi.

320 BİN TL DESTEK KREDİSİ VERİLİYOR

Konut güçlendirme kredisinde yapılan değişikliğe dikkat çeken Sinan Türkkan, “Konut güçlendirme kredisi uzun zamandır veriliyor. Ancak bir limit değişikliğine gidildi. Geçtiğimiz yıl Şubat ayında bu limit 80 Bin TL’den 160 Bin TL’ye çıkarılmıştı. Bu yıl ise bu tutar önce 240 Bin TL’ye yükseltildi ve son açıklanan destek paketi ile 320 Bin TL’ye çıkarıldı.” dedi.

Konutların nasıl güçlendirilebileceğine dair süreç hakkında da bilgi veren Sinan Türkkan, “Konutların nasıl güçlendirilebileceğine dair karar vermek için performans analizi yapılması gerekiyor. Performans analizi için ise süreç binanın projesinin doğru uygulanıp uygulanmadığının tespiti ile başlıyor. Sonra kolonlardaki donatı tespitleri yapılıyor, betondan numune alınıyor, demirlerin pas payı kaldırılarak düz veya nervürlü olup olmadıklarına bakılıyor. Bu işlemlerden sonra ise zemin etüdü yapılıyor. Son olarak statik analiz ve performans analiziyle binada güçlendirme mi yoksa dönüşüm mü yapılacağına karar veriliyor.” ifadelerini kullandı.

10 YIL VADELİ AYLIK 0,99 FAİZLİ DESTEK KREDİSİ

Devletin verdiği güçlendirme kredisinin maliyetlerine dair kapsamlı bilgi veren Sinan Türkkan, “Daire başına 320 Bin TL’ye kadar 10 yıl vadeli ve aylık 0,99 faizli güçlendirme kredisi kullanılabilir. Binadaki daire sayısı ile konutların büyüklüğü güçlendirme maliyetinde etkili oluyor. Daire başı ortalama 250 Bin TL ile 350 Bin TL arasında bir maliyet ortaya çıkıyor. 320 Bin TL destek kredisi kullanılması durumunda bu maliyet büyük oranda karşılanabiliyor. Ayda 4.569 TL taksit ödeyerek bu kredi kullanıp konutların güçlendirilmesi yapılabiliyor.” şeklinde konuştu.