Dolar kuru fırladı, inşaat demiri fiyatları alev aldı!

İnşaat demiri fiyatları dolar kurunun yükselişinin etkisiyle alev aldı. İstanbul, Ankara ve İzmir’de 1 ton inşaat demiri kaç TL oldu?
Dolar kuru fırladı, inşaat demiri fiyatları alev aldı!

İnşaat yapı malzemelerinin bir çoğu dolar kuru üzerinden fiyatlanıyor. Bundan dolayı da son günlerde yapı malzemelerinin fiyatlarında hızlı yükselişler görülüyor. Bu yüksek fiyatlamadan en çok da inşaat demiri nasibini alıyor. Dolar kuru üzerinde TL’ye dönüştürülüp belirlenen fiyatlar inşaat demirinde maliyetleri tavan yaptı. İnşaat demirinde yaşanan son gelişmeler nelerdir?

İNŞAAT DEMİRİ PİYASA ANALİZİ

İnşaat demirinde oldukça karmaşık bir görüntü takip ediliyor. Çin’de fiyatlanan ve tüm dünyada standart bir fiyatlaması olan inşaat demirinde dünya genelinde hafif bir fiyat yükselişi gözlemleniyor. Bu fiyat yükselişinin Türkiye’de iç piyasaya yansıması ise oldukça negatif oluyor. İnşaat demiri alımı yapmak için seçim sonrasını bekleyenler adeta bir fiyat şoku ile karşı karşıya kaldılar.

Dolar kuru bugün tüm zamanların rekorunu kırarak 21 TL’nin üzerine çıktı. İnşaat demiri için dolar üzerinden fiyat veren fabrikalar ve tüccarlar fiyatlarda ciddi oranlarda zam uygulamak durumunda kaldılar. İnşaat demiri için şu anda iç piyasada adeta alımlar durdu. Sektör alım yapmak için piyasanın normalleşmesini beklerken dolar kurunda yükselişlerin devam etmesi halinde büyük bir maliyet krizinin baş göstermesi olumsuz senaryolardan birisi olmaya başladı.

İnşaat demiri alımı yaparak beklemeye geçenler ise kazançlı çıktılar. Alım yapmayanlar ise inşaatlarını artık daha yüksek maliyetle mal edebilecekler. Bu durumun konut fiyatlarına çok olumsuz yansıması beklenirken ev fiyatlarında yeni bir zam furyasından endişe ediliyor.

İNŞAAT DEMİRİ FİYATLARI NE KADAR OLDU?

İnşaat demiri için son fiyatlar geldi. Dolar kurunun etkisiyle yükselen fiyatlarla beraber KDV ve nakliye maliyeti hariç olmak üzere ince inşaat demirinin tonu Ankara’da 17.200 TL, İstanbul’da 17.150 TL ve İzmir’de 16.700 TL oldu. Kalın inşaat demirin tonu ise Ankara’da 16.700 TL’den, İstanbul’da 16.700 TL’den ve İzmir’de 16.300 TL’den satılıyor.