Emlak vergisi hesaplama 2023! Kimler, hangi şartlarda muaf olup ödeme yapmayacaklar?

Emlak vergisi için son ödeme tarihi yaklaşmaya başlarken gayrimenkul sahipleri ne kadar emlak vergisi ödeyeceklerini araştırıyorlar. Emlak vergisi arttı mı, ne kadar oldu? 2023 emlak vergisi hesaplaması nasıl yapılır?
Emlak vergisi hesaplama 2023! Kimler, hangi şartlarda muaf olup ödeme yapmayacaklar?

Türkiye’de gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Her yıl ayrı bir şekilde hesaplanan emlak vergileri için iki taksit imkanı bulunmaktadır. İlk taksit ödemesi mart ayında yapılmaya başlarken Mayıs ayının sonu itibariyle yasal ödeme süresi tamamlanır. Bu süre içerisinde emlak vergisi ödemesi yapmayan mükellefler ceza ödemek durumunda kalıyorlar. Emlak vergisi süresinde ödenmezse aylık yüzde 2,5 oranında ceza uygulanmaktadır. Peki 2023 emlak vergisi nasıl hesaplanacak?

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMA

Emlak vergisi hesaplanırken bazı veriler ile güncelleme yapılarak tutarlar belirlenmektedir. Öncelikle bir konut için emlak vergisi ödenecekse geçtiğimiz yıl o konutun vergi değerine bakılması gerekiyor. 2022 yılında emlak rayiç değerine yeniden değerleme oranının yarısı kadar yani yüzde 61,465 artış yapılmaktadır. Böylece emlak vergisinin hesaplanacağı vergi değeri elde edilir. Büyükşehirlerde bulunan konutlarda bu oranın binde 2’si, iş yerlerinde binde 4’ü, arsalarda binde 6’sı ve arazilerde binde 2’si oranında emlak vergisi ödenmektedir. Büyükşehir olmayan illerde konutlarda binde 1’i, iş yerlerinde binde 2’si, arsalarda binde 3’ü, arazilerde binde 1’i oranında emlak vergisi ödeniyor.

KİMLER MUAF OLABİLİR?

Emlak vergisi muafiyeti en çok araştırılan konular arasında yer alıyor. Kanun ile bazı vatandaşlara emlak vergisinden muafiyet hakkı tanınıyor. Ancak bu da belirli şartlarda olabiliyor. Emekliler, engelliler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri ve hiçbir geliri olmayanlar bazı koşullarda emlak vergisi ödemekten muaftırlar. Emekliler emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak istiyorlarsa emekli maaşlarının dışında ek bir gelire sahip olmamalılar.

Öncelikle emlak vergisi muafiyeti hakkı elde edebilmek için bir kişinin sahip olduğu tek konutun büyüklüğü brüt 200 metrekareyi aşmamalıdır. İki ayrı konutu olan ama emlak vergisi muafiyeti şartlarını karşılayanlara emlak vergisi muafiyeti hakkı tanınmıyor. Bu kişiler iki konut için de ayrı ayrı emlak vergisi ödemesi yapacaklardır. Konutların toplam büyüklüğünün 200 metrekarenin altında olması da bir imkan sağlamayacaktır.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMESİ NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi ödemesi yapmak geçmişte biraz zahmetli bir işti. Belediyelere gidilerek ödeme yapılması gerekiyordu. Ancak şimdi anlaşmalı bankalar üzerinden mobil bankacılık ile de ödeme yapılabiliyor. Hangi bankaların anlaşmalı olduğu hakkında bilgiyi ise ilgili belediyeden öğrenmek gerekiyor.