Ev değil dert sahibi oldular! e Devlet üzerinden tapunuzu hemen kontrol edin, sizin de başınıza gelebilir

Ev sahibi olan tapu sahipleri dikkat! Tapunun üzerinde pek çok ibare yer alırken bu ibarelere dikkat etmeyen kişiler sonrasında mağdur olabiliyorlar. Tapuda ipotek nedir, ipotekli tapunun devri olur mu, ipotekli ev almanın sakınıcıları neler?

Tapusu olanlara kritik ipotek uyarısı geldi. Ne yazık ki pek çok kişi tapunun üzerinde yer alan farklı ibareleri dikkate almazken, bu ibareler aslında tapu sahibine pek çok yükümlülük getirmektedir. Bunlardan biri de tapunun üzerinde yer alan ipotek ifadesidir. 

Olayın son örneklerinden biri de İstanbul'da yaşandı. İstanbul'da sahibi olduğu tüm birikimini ev almak için harcayan vatandaş müteahhitten ev satın aldı. Satın aldığı evin üzerinde ipotek olan vatandaş evi aldığına pişman oldu. İpotekli ev almak hatasını yapan vatandaş mağdur oldu. 

İPOTEKLİ EV ALMANIN SAKINCALARI NELER, TAPUDA İPOTEK VARSA NE OLUR?

Tapunun üzerinde ipotek olan evi alan vatandaş o tarihte 325 bin TL ödeyerek evine taşındı. Ancak bir süre sonra evin suyu, elektriği ve doğalgazının kesilmesi üzerine evi aldığı müteahhit ile arasında anlaşmazlık başladı. Müteahhit evin boşaltılmasını isterken ipotek olan tapu nedeniyle vatandaş parasını ödediği evini boşaltarak kiraya çıktı. Müteahhit ise iddialar üzerine açıklama yaparak toprak sahibi ile mahkemelik olduğunu belirterek bu nedenle tapu üzerinde ipotek olduğunu ve asıl dolandırılan kişinin kendisi olduğunu savundu. 

Ev değil dert sahibi oldular! e Devlet üzerinden tapunuzu hemen kontrol edin, sizin de başınıza gelebilir

TAPUNUN ÜZERİNDE İPOTEK VARSA NE OLUR, İPOTEKLİ TAPU, EV SATILIR MI?

Tapunun üzerinde ipotek olması ne yazık ki bu taşınmazın satılması için engel değildir. Ancak işlemler esnasında tapu memurları tapunun üzerinde ipotek şerhi olduğunu alıcı tarafa belirtmektedir. Pek çok kişi ne yazık ki ipotek şerhinin olmasının sakıncalarını bilmediği için bu uyarıyı dikkate almamaktadır. 

Tapunun üzerinde ipotek olması nedeniyle parasını ödemiş olduğunuz tapunuzun elden gitme riski bulunmaktadır. İpotek şerhi alacaklıya tapu üzerinde sahibi gibi işlem yapma hakkı verir. Yani ipotek sahibi tapuyu satma ya da başkasına devretme hakkına sahiptir. Bu hak sadece ipoteğe konu olan borcun ödenmesi durumunda kalkar. e-Devlet tapu bilgi sistemi üzerinden tapunuzu sorgulayarak üzerinde ipotek şerhi olup olmadığını kendiniz de öğrenebilirsiniz.

Tapuda ipotek şerhi olan kişilerin sonrasında mağdur olmamak için mutlaka satış öncesinde bu şerhi kaldırmaları gerekmektedir. Aksi durumda parasını ödeyerek satın aldığınız tapunuzu alacaklı taraf satma hakkına sahip olacaktır.