Ev sahibi kiracıyı tadilat gerekçesiyle evden çıkarabilir mi?

Ev sahiplerinin kiracıları evden çıkarmak için son dönemlerde türlü türlü gerekçeleri ortaya koydukları biliniyor. Tadilat gerekçesi ile kiracıya evden çık denilebilir mi?
Ev sahibi kiracıyı tadilat gerekçesiyle evden çıkarabilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların zirve yaptığı bir süreçten geçiliyor. Ev sahiplerinin bir kısmı kiracıları evden çıkarabilmek için türlü türlü gerekçeleri ortaya koyuyorlar. Bunlardan birisi de ev sahibinin evde geniş çaplı tadilat yapacak olması oluyor. Bu teklif ile kiracıya giden ev sahipleri kiracının evden çıkmasını istiyorlar. Ancak yasalar pek de bu konuda ev sahiplerine sınırsız imkan sağlamıyor. 

GENİŞ ÇAPLI TADİLAT KİRACININ EVDEN ÇIKARILMA GEREKÇESİ OLABİLİR Mİ?

Ev sahipleri evlerinde istedikleri tadilatı yapma, yaptırma hakkına sahipler. Ancak bunun da belirli kaideleri bulunuyor. Küçük çaplı tadilatlar kiracı evdeyken yapılabilir. Evden kiracının çıkmasına veya çıkarılmasına gerek yok. Ancak geniş çaplı tadilatlarda kiracı için mesele çekilmez boyutlara ulaşabilir. Kanunlara göre de bu durumda kiracının evden çıkarılması uygun bulunmaktadır. Lakin bu şekilde kiracı evden çıkarılırsa ev sahibi bazı konularda yasal olarak kendisini bağlamış olacaktır. 

Kiracıyı tadilat gerekçesiyle evden çıkaran ev sahibi tadilat yapmadan evi bir başkasına kiralamak isterse yani tadilatı bahane ederek kiracıyı evden çıkaran ev sahibi bunun bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalabilir. Bu tür durumlarda kiracılar ev sahiplerinden tadilat nedeniyle evden çıkarıldıklarına dair yazılı bir belge almaktadırlar. Ev sahibi de tadilat yapmadan evi bir başkasına kiraya verirse kiracıya 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödemek zorunda kalabilir. 

Ev sahibi kiracıyı evden çıkardıktan sonra tadilat işlemi için harekete geçebilir. Bu tadilat işlemi tamamlandıktan sonra ev kiraya verilmek istenebilir. Ancak bu durumda ev sahibi bir kurala uymak zorundadır. Ev kiraya verilecekse ilk kiralama teklifi evden çıkarılan kiracıya yapılmalıdır. Bu teklif yapılmadan ev bir başkasına kiraya verilirse yine ev sahibi kiracıya tazminat ödemekle cezalandırılabilir.