Ev sahibi ölürse kiracı kirayı kime öder?

Ev sahibinin vefat etmesi durumunda kiracılar kirayı kime ödeyecekleri konusunda kararsız kalmaktadırlar. Ödedikleri kiranın doğru kişiye verildiğinden emin olamayan kiracılar büyük zarar görme riski ile karşı karşıya kalabilirler. Peki ev sahibi ölürse kiracı kira ödemelerini kime yapar?
Ev sahibi ölürse kiracı kirayı kime öder?

Ev sahiplerinin vefat etmesi durumunda kiracıların nasıl hareket edecekleri ve kira ödemelerini kime yapacakları oldukça merak edilen bir konudur. Hukuken bir ev sahibinin vefatında miras hukuku devreye girecektir. Ancak miras hukuku ile kira sözleşmesine dayalı hukuk bir arada işletilecektir. Peki ev sahibi ölürse kiracılar ne yapmalıdırlar? 

EV SAHİBİ ÖLÜRSE NE OLUR?

Ev sahibinin vefat etmesinin kiracının yasal pozisyonunda herhangi bir değişiklik yapmamaktadır. Buna göre ev sahibinin mirasçıları hak sahibi olmaktadırlar. Ancak bu kira sözleşmesinin sona ermesi anlamına gelmemektedir. Sadece mülkiyet miras yoluyla el değiştirmiştir ama kira sözleşmesi aynı hükümlerle devam edecektir. Üstelik yeni ev sahipleri kiracıdan 6 ay içerisinde evi boşaltmasını da isteyemeyeceklerdir? 

Ev sahibinin vefatı en çok kira borcunun ödenmesinde sorun teşkil etmektedir. Kiracı bu durumda kime ödeme yapması gerektiği konusunda çelişkiye düşmektedir. Mirasçılar kiracının yeni ev sahibi olurlar ama bu mirasçılar evde miras payı oranında hak sahibidirler. Bir kişiye kira ödemesi yapılması diğer mirasçıların hakkını aldıkları yani kiracının kirasını ödediği anlamına gelmemektedir. Bu şekilde ödeme yapan bir kiracı ileride kira ödememiş gibi muamele görebilir. 

Kiracılar ev sahibinin ölümü durumunda yasal süreç işleterek kendilerini güvenceye alabilirler. Bu şekilde kiracı mahkemeye başvurarak mirasçılara kira ödemesi yapmak için istemde bulunabilir. Mahkeme de kiracı ile mirasçılar arasında bir hukuk tesis edecektir. Kiracı kendisine verilecek olan tek bir banka hesabına kira ödemesi yapabileceği gibi her mirasçıya payları oranında da kira ödemesi yapabilir. Yasal süreç ile alakalı işlem yapmayan kiracılar ise icra yoluyla ödedikleri kiraları yeniden ödemek durumunda kalabiliyorlar.