Ev sahibi ve kiracılar hakkında mahkemeden emsal karar fırsatçı ev sahiplerine mahkeme dur dedi

Milyonlarca ev sahibi ve kiracıyı ilgilendiren flaş emsal karar açıklandı. Ev sahiplerinin son dönemde yükselen kiralık ev fiyatları nedeniyle sıklıkla yaptıkları geriye dönük 5 senelik zam talebi hakkındaki uygulamalar mahkeme dur dedi!
Ev sahibi ve kiracılar hakkında mahkemeden emsal karar fırsatçı ev sahiplerine mahkeme dur dedi

Yükselen kiralık ev fiyatları ne yazık ki konut sahiplerini harekete geçirirken içerisinde kiracı olan evlerde de kira krizi yaşanmaya başlanmıştı. Ev sahipleri emsallerinin altında kalan evleri için kira uyarlama davası açmaya başlarken bazı ev sahipleri de geriye dönük 5 senelik kira artışı zammını talep etmek için mahkemenin yolunu tutmuştu. 

Bu davalardan biri de Ankara'da açıldı. Ev sahibi kira sözleşmesinde yer alan kira artırma maddesinden yola çıkarak kiracısından geriye dönük 5 senelik kira zammı talep etti. Ankara'da sitede yer alan 200 kiracısını birden mahkemeye veren ev sahibi yeni dönem kirası dışında geriye dönük 5 senelik kira zammı için de TÜFE oranında kira farkı ödemeleri için geriye dönük 5 senelik işlem yapılmasını talep etti. 

KONUTLARDA YASAL KİRA ARTIŞI ZAMMI NE KADAR, EV SAHİBİ KİRAYA EN FAZLA KAÇ TL ZAM YAPABİLİR?

Normal koşullar altında konutlarda kira artışı yasal zam sınırı TÜİK tarafından açıklanan 12 aylık TÜFE oranı olarak uygulanıyordu. Ancak enflasyon rakamları ve kiralık ev fiyatlarında yaşanan artış nedeni ile hükümet yeni yasal düzenleme yaparak bu oranı yüzde 25 ile sınırlandırdı. Yapılan düzenleme ile 1 Temmuz 2023 tarihine kadar ev sahipleri kiracılarına en fazla yüzde 25 oranında zam yapabilecek. Bu düzenleme gelmeseydi Aralık ayında kiracılar yüzde 70,3 oranında zam yapmak zorunda kalacaktı. 

EV SAHİBİ GEÇMİŞE DÖNÜK KİRA ARTIŞI ZAMMI TALEP EDEBİLİR Mİ?

Ankara 11. İcra Hukuk Mahkemesi bu konuda emsal bir karara imza attı ve 2022/543 esas sayılı kararı ile kira artırımının ek kira sözleşmesi şartına bağlı olduğuna hükmederek böyle bir madde yoksa ev sahibinin geçmişe dönük kira zammı talep edemeyeceğini ilan etti.

Site sakinlerinin avukatı “Türk Borçlar Kanunu’na göre kira alacakları beş yıllık geriye dönük istenebiliyor. Bizim olayımızda, Yenimahalle’de bir sitede ev sahibi, kiraya verdiği dönemde, kiracılarıyla sözlü olarak, ‘İki yılda bir zam yaparım’ şeklinde anlaşma yapıyor" diyerek hep sözlü anlaşma yapıldığı ve yazılı anlaşma olmadığı için mahkemenin bu şekilde karar verdiğini söyledi.