Ev sahipleri bu yöntemle yüzde 25 kira zammı sınırlamasını aşıyorlar!

Ev sahiplerine getirilen kira zammı sınırlaması oldukça tartışılan konular arasında yer almaya devam ediyor. Ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlamasını hukuken aşmanın yolunu da buldular.
Ev sahipleri bu yöntemle yüzde 25 kira zammı sınırlamasını aşıyorlar!

Türkiye'de konutlar için geçerli olmak üzere kira zamlarına yüzde 25 sınırlaması getirilmişti. Yapılan yasal düzenleme ile ev sahipleri mevcut kiracılarının kiralarına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar yüzde 25'in üzerinde zam yapamayacaklar. Ancak ev sahipleri bu yasal sınırlamanın aşılmasının hukuki yöntemini de buldular. Biraz zahmetli bir yöntem olsa da kiralara bu şekilde yüzde 25 üzerinde zam yapılabiliyor. 

KİRA TESPİT DAVASI AÇIYORLAR!

Ev sahiplerinin yasal haklarından olan kira tespit davaları yüzde 25 kira zammının aşılması için bir yöntem haline geldi. Yüzde 25 kira zammı ile yetinmek istemeyen ev sahipleri sulh hukuk mahkemelerine başvurarak kira tespit davası açıyorlar. Ancak burada çok önemli bir ayrıntı bulunuyor. Yüzde 25 kira zammı sınırlaması kira tespit davalarında da geçerli oluyor. Lakin kanuna göre sadece kira zam oranı belli olmayan kira sözleşmelerinde bu durum geçerli oluyor. Konut kiralarında ne kadar zam yapılacağı kira sözleşmelerinde genellikle yer alıyor. Bunun için de kira tespit davalarında genellikle yüzde 25 zam sınırlaması uygulanamıyor. 

Kira tespit davası açan ev sahipleri kira zammı için yasal süreci başlatıyorlar. Mahkeme zam talep edilen ev için emsallere bakarak bir kira tespiti yapıyor. Bu tespit edilen kirada kiracı lehine yüzde 10 gibi de indirim uygulanıyor. Bu indirim kiracılara eski kiracı oldukları için hakim tarafından veriliyor. Yani mahkemede bilirkişiler ile inceleme yapılıp evin kirası 5.000 TL olarak tespit edilmişse hakim bunu 4.500 TL'ye düşürebiliyor. Kiracı 2.000 TL kira veriyorsa kira 4.500 TL'ye çıkabiliyor. Böylece yüzde 25 zam sınırlaması da aşılmış oluyor. 

Kira tespit davaları ile alakalı olarak bilinmesi gereken en önemli ayrıntı ise bu davaların her kiracı için açılamayacağıdır. Sadece 5 yılı dolduran kiracılar aleyhinde bu davalar açılabiliyor. Bu süre tamamlanmamışsa mahkemeler dava taleplerini reddediyor.