Ev sahipleri dikkat! Bunu yaparsanız 80 Bin TL ceza ödersiniz!

Sahibi oldukları evleri günübirlik kiraya veren ev sahipleri kimlik bildirimi yapmamaları durumunda çok ağır maddi cezalar ile karşılaşabiliyorlar. Kimlik bildirimi yapılmazsa cezası nedir?
Ev sahipleri dikkat! Bunu yaparsanız 80 Bin TL ceza ödersiniz!

Türkiye’de ev sahiplerinin çok dikkat etmedikleri ama bedelinin ağır olduğu kimlik bildirme zorunluluğunun ayrıntıları merak ediliyor. Buna göre evlerini günübirlik olarak kiraya verenlerin bazı prosedürleri uygulamaları kanunen gerekiyor. Bu uygulamanın gereklerini yapmayanlara ise idari para cezası veriliyor. Kimlik bildirme zorunluluğu da bunlardan birisidir. Peki ev sahiplerinin kimlik bildirme zorunluluğu nedir?

KİMLİK BİLDİRME ZORUNLULUĞU NEDİR?

Çıkartılan Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) evlerini günlük veya 1 yıldan daha kısa süreli olarak kiralayan ev sahipleri evlerinde kalan kişilere ait kimliklerin bildirimini kolluk kuvvetlerine yapmak zorundalar. Bu bildirim yapılmaması durumunda 10 Bin TL ile 20 Bin TL arasında değişen ve tekrarlama durumunda katlanabilen idari para cezası ile karşılaşılmaktadır. Evlerini günübirlik kiraya verenler bu bildirimleri yapmadıkları takdirde bu para cezalarını ödemek zorunda kalabiliyorlar.

BİLDİRİM YAPILMAZSA EV MÜHÜRLENEBİLİR?

Ev sahipleri evlerini günübirlik kiraya verdiklerinde Kimlik Bildirme Kanunu’na harfiyen uymak zorundalar. Eğer ev sahipleri bu kanuna muhalefet ederlerse sadece idari para cezası ile bile işin içinden sıyrılamıyorlar. Kimlik bildiriminin yapılmaması tekrarlanırsa o zaman kolluk kuvvetleri tarafından bu evler mühürlenebiliyor. Ev sahipleri mülkiyet hakkına sahip oldukları bu evlerden yararlanma haklarını belirli şartlara göre kaybetmiş oluyorlar. Bundan dolayı kimlik bildirimi konusunda hassasiyetle yaklaşılması gerekmektedir.

EMLAKÇIYA YETKİ VERİLMİŞSE NE OLUR?

Emlakçılar ile ev sahipleri evlerin günübirlik kiraya verilmesi hususunda anlaşabilirler. Böyle bir durumda ev sahibi evin kiralama yetkisini emlakçıya verecektir. Emlakçı da ilgili kanun gereği evi kiraya verdikçe kimlik bildirimi yapmak zorundadır. Bu kurala uyulmazsa bu sefer emlakçı da cezalandırılabilir. Kolluk kuvvetleriyle kimlik paylaşımı yapılmaması emlakçıların ruhsatlarının iptaline kadar gidebilir.

ANTALYA’DA EV SAHİBİNE 80 BİN TL İDARİ PARA CEZASI VERİLDİ!

Kimlik bildirme zorunluluğunun son örneği Antalya’da gerçekleşti. Alanya ilçesinde E.A. isimli bir ev sahibi konutunu farklı dönemlerde Rusya vatandaşı D.İ.’ye, Belçika vatandaşı N.S.’ye ve Almanya vatandaşı B.K.’ya kiraladı. Ancak ev sahibi bu kiralama işlemi için kolluk kuvvetlerine herhangi bir kimlik bildiriminde bulunmadı. Jandarma ekipleri tarafından bu durum tespit edilince ev sahibine Kimlik Bildirme Kanunu’na muhalefetten 80 Bin TL idari para cezası verildi.