Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem! Yüzde 10 pay istenmeye başlandı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında gayri resmi bir şekilde yeni dönem başladığı bildirildi. Buna göre ev sahipleri evlerini satarken kiracılara yüzde 10 ödeme yapmak zorunda kalıyorlar.
Ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni dönem! Yüzde 10 pay istenmeye başlandı!

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan gerilimler farklı uygulamaları da beraberinde getiriyor. Hürriyet’ten Fatih Çekirge’nin yazısı emlak sektöründe ev sahibi ile kiracı gerilimini net bir şekilde ortaya koydu. Ev sahiplerinin evlerini satarken büyük zorluk çekmeye başladıklarını bildiren Fatih Çekirge bunu örnekleri ile ortaya koydu.

SATIŞTAN YÜZDE 10 PAY!

Fatih Çekirge’nin ilgili yazısında şu bölüm yer alıyor:

“Şöyle dedi emlakçı dostum: “Biliyor musun, daha geçen hafta yaşadım bunu. Levent’te lüks bir rezidansta bir daire için satışa çıkmıştık. Dairede kiracı vardı. Ama ev almak isteyenler kiracılı olunca çekiniyor. Evin sahibi kiracıya gitti, satacağını söyledi. Aldığı cevap şu oldu. ‘Tamam, çıkarım ama ben bu eve bir sürü masraf yaptım. Değerini artırdım. Satıştan yüzde 10 alırım...’ Yani 800 bin dolarlık evden 80 ile 100 bin dolar isteniyor.”

Doğrusu inanamadım... Ve dahası var...

Lüks villa satışlarında bazı kiracılar çok daha yüksek paralar istiyormuş. 250 bin dolardan söz edenler var.”

KİRACILAR MAĞDUR OLABİLİYOR

Ev sahibinin evini satması durumunda kiracıdan evden çıkması isteniyor. Ancak bu durum kiracı için oldukça zor bir sürecin başlamasına neden oluyor. Kiracılar evlerinden çıkmaları durumunda sıfırdan bir ev kiralamak istediklerinde çok yüksek fiyatlarla karşılaşıyorlar. Bu yüksek fiyatlar da kiracıların evlerinden çıkmamak için ellerinden geleni yapmasına neden oluyor. Ev sahibi evi satamasın diye kiracılar akla gelmeyecek yollara başvurabiliyorlar.

EV SAHİPLERİ ZARAR EDİYOR

Son 1 yıldır ev sahipleri mevcut kiracıların kiralarına en fazla yüzde 25 oranında zam yapabiliyorlar. Ancak bu durum bazı ev sahipleri için büyük haksızlık oluyor. Türkiye’de yüksek bir enflasyon yaşanıyor. Bu yüksek enflasyon ortamında kiraya yapılacak olan yüzde 25’lik zam belki kira gelirini yan gelir olarak değerlendirecek ev sahipleri için sorun olmayabiliyor. Ancak kira geliri ile geçinen ev sahipleri yüzde 25 kira zammı sınırlaması ile zarar ettiler. Bu ev sahipleri 1 Temmuz 2023 tarihinin gelmesini ve sonrasında kiralarına yüksek oranlı zam yapmayı bekliyorlar.