Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Bunu yapan ev sahiplerine para cezası yağdı!

Ev sahiplerini ve kiracıları çok yakından ilgilendiren bir karar alındı. Bekara ev kiralamak istemeyen ev sahipleri ile emlakçılara ceza yağdı. Bekara ev kiralamamanın cezası ne kadar?
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Bunu yapan ev sahiplerine para cezası yağdı!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK) tarafından çok önemli bir karar alındı. Buna göre bekara ev kiralamayan ev sahipleri ile emlakçıya bir özel olayda para cezası verilmesine hükmedildi. Bu kişilerin ayrımcılık yaptığı kanaatine varan TİHEK teker teker sorumluları cezalandırdı.

BEKARA EV VERMEDİLER, CEZA YEDİLER!

Şikayete konu olan olayda bir bekar kadın olan M.N.A. tayininin çıktığı şehirde kendisine uygun gördüğü bir kiralık evi kiralamak için emlakçı G.Ş. ile görüşmeye başladı. Emlakçı G.Ş. henüz kiralık ev üzerine konuşulmadan kiracı adayı M.N.A.’ya medeni durumunu sordu. Kadından bekar olduğu cevabını alması üzerine bahsi geçen evin kiralayamayacağını, ev sahiplerinin bekara ev kiralamak istemediklerini, aile olması durumunda evin kiralanmasını sağlayabileceğini bildirdi. İlk görüşme bu şekilde sona erdi.

İlk görüşmenin ardından bir süre geçtikten sonra M.N.A. yeniden emlakçı ile irtibata geçip evi görmek istediğini söyleyerek bekara ev vermemenin yanlış olacağını belirtti. Hatta ev sahibi ile de görüşmek istediğini iletti. Emlakçı bu talebe olumlu yanıt vermeyerek, “Biz sadece aracıyız bekara ev vermiyoruz, ev sahibinin isteği bu yönde” dedi.

TİHEK'E ŞİKAYET ETTİ!

Aldığı cevap karşısında ayrımcılığa maruz kaldığını düşünen M.N.A, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na başvurarak şikayetçi oldu. TİHEK yapılan şikayeti değerlendirerek emlakçı G.Ş., yurt dışlında yaşayan ev sahipleri E.U ve eşi R.U. tarafından savunma yapmalarını istedi. Emlakçı savunma yaparak kendisinin ev sahiplerinden aldığı talebi yerine getirdiğini belirtti. Bekara başka yerlerde ev kiraladığını söyleyen emlakçı ama bu evler için ev sahibinin bekar kiracı istemediğini beyan etti. Ev sahipleri ise herhangi bir şekilde savunma yapmadılar.

TİHEK de konu hakkında bir karar aldı. Emlakçı her ne kadar ev sahiplerinin istekleri ile hareket etmişse de ayrımcılık talimatını uygulama hükmü istikametinde sorumlu olacağı kanaatine varıldı. Olayda ayrımcılık yasağının ihlal edilmediğinin taraflarca ispatlanamadığı belirtildi. Tüm bu konular değerlendirildiğinde medeni durumu nedeniyle ayrımcılığa uğrayan M.N.A. haklı bulundu. Ayrımcılık yasağı ihlalinden dolayı emlakçı ve ev sahiplerinin ayrı ayrı cezalandırılmalarına hükmedildi. Buna göre kişi başı 10.000 TL para cezası uygulanmak üzere toplamda 30.000 TL ceza verildi. Bu karar aynı zamanda bekara ev vermemenin para cezası olarak da kayıtlara geçti.