Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammı için yeni karar!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum merakla beklenen konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırlamasına dair alınacak yeni kararı açıkladı. Ev sahipleri ile kiracıları ilgilendiren bu yeni karar kira zamlarında belirleyici olacak.
Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kira zammı için yeni karar!

1 Temmuz 2022’de yürürlüğe giren karar gereği 1 Temmuz 2023’e kadar kira sözleşmesi yenilenecek olan konutlarda kira zammı yüzde 25 ile sınırlandırılmıştı. Temmuz ayında süresi dolacak olan bu uygulama için çoğu ev sahibi şimdiden zam hazırlıklarına başlamışlardı. Ancak konuya dair bir açıklama yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum fahiş kira zammı için beklenti içerisinde olan ev sahiplerini üzecek ama kiracıları sevindirecek haberi verdi.

KİRA ZAMMI AÇIKLAMASI

Kira zammı sınırlaması ile alakalı olarak konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Konutlarda kira artış sınırını yüzde 25 olarak belirleyen uygulama 2023 yılının Temmuz ayına kadar geçerli olacak. Temmuz ayından sonra da bu uygulamanın süresini uzatacağız. Piyasa şartlarının üzerinde bir ortalama ortaya çıkarsa vatandaşlarımızı koruyacak şekilde bir kararı devreye sokup kira zammı konusunda yaşanabilecek sorunları bertaraf edeceğiz.” dedi.

KONUT ARZI ARTTIKÇA KİRALAR DENGELENECEK

Kira zammı konusunun çözümünün piyasanın dengelenmesi ile mümkün olabileceğini söyleyen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, “Talep doğrultusunda arz arttırıldığında kira zamları hususunda piyasa kendiliğinden dengelenecektir. Bunun için sosyal konutlar üretiyoruz. Bu sosyal konutlarla biz aynı zamanda piyasayı da dengeliyoruz. 250 bin sosyal konut projesinde ilk evini alacak vatandaşlarımıza kredi imkanları sağlıyoruz. Bunların tamamı konut arzını artırmaya yönelik çalışmalardır. Bir süre sonra müdahale etmeye gerek kalmadan kira zammı meselesi çözülecektir. Bu sırada elbette vatandaşlarımızı korumaya devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı.

YENİ KİRACILAR VE İŞ YERLERİ KAPSAM DIŞI!

Şu anda yürürlükte olan karar gereği ev sahipleri kiracıların kira sözleşmelerini yenilemek istediklerinde en fazla yüzde 25 oranında kira zammı yapabiliyorlar. Bu zammın üzerinde kira zammı yapmanın tek yolu bu zamma kiracının itiraz etmemesi oluyor. Yüzde 25 kira zammı süresinin uzatılması ev sahiplerini pek memnun etmeyecek. Enflasyonun neredeyse yarısına denk gelen bu oran kira gelirlerindeki reel değeri bir miktar daha azaltacak. Buna karşın kiracılar enflasyonun altında yükselecek olan kiralarda kazançlı çıkacaklar. Yeni ev kiralayacak olanları etkilemeyecek olan bu uygulama iş yeri kiralarını da kapsamıyor.