Ev sahipleri ve kiracılar hangi ortak giderleri öderler?

Apartmanlarda ve sitelerde kiracıları ve ev sahiplerini karşı karşıya getiren ortak giderler merak ediliyor. Kiracılar hangi ortak giderlerden sorumludurlar? Ev sahiplerinin ödemeleri gereken ortak giderler nelerdir?
Ev sahipleri ve kiracılar hangi ortak giderleri öderler?

Apartmanlarda ve sitelerde ortak giderlerin maliyetleri arttıkça kiracılar ve ev sahipleri çok daha fazla karşı karşıya gelmeye başladılar. Ortak giderler için kiracılar ev sahiplerine yönlendirirken ev sahipleri de kiracıları işaret ediyorlar. Yönetimler ise alamadıkları aidatlar ve diğer ödemelerle oldukça zor durumda kalabiliyorlar. Peki kiracılar ve ev sahipleri hangi ortak giderlerden sorumludur?

TEMİZLİK GİDERLERİ KİME AİTTİR?

Apartmanlarda ve sitelerde temizlik giderleri kullanıma dayalı masraflardandır. Ev sahipleri bu hizmetten direkt olarak yararlanan taraf değildir. Bundan dolayı da bu giderleri karşılamak kiracılara aittir. Kiracılar bu giderlere katılmaktan kaçınma hakkına sahip değillerdir.

ÇATI TAMİRATI MASRAFI KİMİNDİR?

Çatı tamiratı yapılacaksa bu demirbaş masrafıdır. Tüm demirbaşların masrafları da ev sahipleri tarafından ödenmektedir. Dolayısıyla çatı masrafları da ev sahipleri tarafından karşılanması gerekir. Hatta yönetimler bu giderlerle kiracıları herhangi bir şekilde muhatap etmemeleri gerekir.

ASANSÖR ELEKTRİĞİNİ KİM ÖDER?

Asansörler için binalarda bir elektrik sarfiyatı meydana gelmektedir. Bu elektrik maliyeti de tüm apartman veya site tarafından karşılanmaktadır. Bu masraf yine kullanıma dayalı bir giderdi. Ev sahiplerinin bu konuda herhangi bir sorumlulukları bulunmamaktadır.

KAPICI MAAŞINI KİM ÖDER?

Kapıcılar veya apartman görevlileri için her ay belirli bir maliyet çıkmaktadır. Hizmeti alan taraf olan kiracılar bu masraflara katılmak durumundalar. Ev sahiplerinin bu masrafta herhangi bir sorumlulukları yoktur. Ancak eğer kapıcı tazminatından dolayı bir masraf oluşmuşsa o zaman tam tersi kural geçerlidir. Kapıcı tazminatı için ev sahiplerinin yükümlülüğü vardır?

BOYA MANTOLAMA GİDERLERİ KİME AİTTİR?

Apartmanlarda veya sitelerde boya veya mantolama işlemleri yapılacaksa oluşan masrafın kiracılarla en küçük bir ilişkisi yoktur. Bu da demirbaş masrafları içerisinde değerlendirilmektedir. Dolayısıyla bu demirbaş masrafını ev sahipleri ödemek zorundalar.