Ev sahiplerine aidat borcu sürprizi! Binlerce lira borçlu çıkabilirsiniz!

Apartmanlarda ve sitelerde aidat ödemeleri ev sahiplerinin başına zaman zaman sıkıntı olabiliyor. Kiracıların aidat ödemelerini takip etmeyen ev sahipleri sürpriz bir borç ile karşı karşıya kalıyorlar.
Ev sahiplerine aidat borcu sürprizi! Binlerce lira borçlu çıkabilirsiniz!

Apartmanlar ve sitelerde ortak kullanım alanlarının kullanıma dayalı giderleri için her ay düzenli olarak belirli tutarlarda aidat ödemesi yapılıyor. Bu aidat ödemelerine tüm kat malikleri katılmak zorundalar. Kullanıma dayalı giderler oldukları için ev sahipleri değil kiracıların aidat ödemesi yapması gerekiyor. Ancak bu konuda yasal olarak ciddi bir sıkıntı bulunuyor. Kullanıma dair aidat borcunu ödeme yükümlülüğü kiracıya ait olsa da yasal olarak ciddi bir sorumlulukları bulunmuyor. Bu da ev sahiplerinin bazı koşullarda mağdur olmalarına neden olabiliyor. 

AİDAT BORCU KİRACIDAN İSTENEMİYOR!

Kiracının aidat borcu ödeme yükümlülüğü var ama bu yükümlülük ev sahibine karşı bulunuyor. Apartman veya site yönetiminin kiracı ile yasal bir bağı bulunmuyor. Yapılan kira sözleşmesinde yönetimler taraf olmadıkları için aidat borcu için işlem yapılmak istense muhatap ev sahibi olmak zorunda. Bu da kiracılar tarafından zaman zaman suistimal edilebiliyor. Ev sahipleri bu konuda büyük bedelleri ödemek zorunda kalabiliyorlar. 

KİRACI EVİ BOŞALTIRSA AİDAT BORCU EV SAHİBİNE KALIYOR

Kiracının evi boşaltması durumunda aidat borcundaki sınırlı yükümlülüğü de ortadan kalkıyor. Yönetimler bu durumda icra takibi başlatacaklarsa bu kiracı aleyhinde değil ev sahibi aleyhinde olabiliyor. Ev sahibi de borcun kiracıya ait olduğunu söyleme hakkına da sahip olmadığı için zorunlu olarak ilgili borcu aylık yüzde 5 gecikme cezası uygulanmış şekilde ödemek zorunda kalıyorlar. Bu ödemeleri yapmak bir zorunluluk olurken ev sahiplerinin dikkatli olmaları gerekiyor. 

ÇÖZÜMÜ KOLAY!

Ev sahipleri kiracılarından aidat borcu devralmamak için bazı işlemler yapmaları gerekiyor. Vakti ve imkanı olan ev sahipleri kiracının aidat ödemelerini düzenli olarak takip etmek zorundalar. Borç oluşmamışsa borç devri de olmayacaktır. Hatta kiracının aidat borcunun olması ev sahibinin kiracıyı evden çıkarması için haklı gerekçedir. Bunun yanında ev sahipleri aidat ödemelerini de kiracıdan kira ile beraber alıp kendileri ödeyebilirler. Kira fiyatı bu şekilde belirlenebilir. Bu yol en garantili yol olarak gösterilmektedir.