Ev sahiplerini ve kiracıları etkileyecek! Kira zammı için yeni yasal düzenleme geliyor!

Türkiye'de kira zamları ile alakalı olarak yeni bir yasal düzenleme geliyor. Adalet Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı taslak Haziran ayı içerisinde yasalaşarak yürürlüğe girecek. Kira zamları için hangi kararlar alınacak?
Ev sahiplerini ve kiracıları etkileyecek! Kira zammı için yeni yasal düzenleme geliyor!

Türkiye'de oldukça büyük tartışmalara neden olan kira zamları meselesinde yeni gelişmeler yaşanıyor. Yaşanan enflasyondan dolayı kira zamlarının haddinden fazla artmasından dolayı kiracılar zor durumda kalmışlardı. Bu duruma devlet geçtiğimiz yıl müdahale ederek yasal düzenleme yapmıştı. Bu düzenleme kapsamında konutlarda geçerli olmak kaydıyla 1 Temmuz 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında kira zammı yüzde 25 ile sınırlandırıldı. Bu sürenin dolmasına bir ay kalırken yeni bir yasal düzenleme için Adalet Bakanlığı'nın hazırlandığı bildirildi.

SEÇİM SONUÇLANDI YASA TEKLİFİ TBMM'YE GÖNDERİLECEK!

Cumhurbaşkanlığı seçiminin de tamamlanmasının ardından artık kira zamlarına dair hükümetin vaat ettiği yasal düzenlemeler için çalışmalar başlatılacak. TBMM'de görüşülecek ilk kanun tekliflerinden birisi de kira zammını yüzde 25 ile sınırlayan uygulamanın süresinin uzatılması olacak. TBMM açılıp yasama faaliyetleri başladığında Haziran ayının ilk kanun tekliflerinden birisi bu olacak. Bu kapsamda kira zammı sınırlaması 1 yıl daha uzatılacak.

YÜZDE 25 KİRA ZAMMI SINIRI SORUNU ÇÖZDÜ MÜ?

Yaklaşık 1 yıldır Türkiye'de konutlarda yüzde 25 kira zammı sınırlaması uygulanıyor. Ancak bu uygulamada kirada yüksek fiyat sorununu çözmeye yetmedi. Aksine bazı durumlarda sorunu daha da genişletti. Ev sahipleri eski kiracılarını evden çıkarmak için kiracılar üzerindeki baskıları arttırdılar. Çoğu ev sahibi de kiracısına daha yüksek oranlı kira zamları yaptılar. Kiracı evden çıksa daha düşük kirayla ev bulamayacağı için ev sahiplerinin bu zamlarına boyun eğmek zorunda kaldılar.

FAHİŞ KİRAYA HAPİS CEZASI!

Fırsatçı ev sahiplerinin fahiş kira talepleri kiralık konut piyasasında tam bir domino etkisi yapıyor. Bir ev sahibi fahiş kira talep ettiğinde ve bu şartlarda eve bir kiracı bulduğunda diğer ev sahipleri de bu durumdan etkileniyor. Onlar da yüksek fiyatla evlerini kiralamaya başlıyorlar. Bu da kitlesel olarak kira fiyatlarının aşırı yükselmesi anlamına geliyor. Adalet Bakanlığı bu durum için de yasal bir düzenleme yapacak.

Adalet Bakanlığı'nın hazırlayacağı kanun teklifi ile fahiş kira isteyen ev sahiplerine hapis cezası verilebilecek. Burada amaç ev sahiplerini hapse atmak olmayacak. Ev sahipleri cezasının hapis olduğunu görerek kiracılardan fahiş kiralar talep etmeyecekler. Bu yasal düzenlemeye dair detaylar ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacak.