Ev sahiplerinin tehlikeli oyunu! 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödüyorlar!

Ev sahipleri evlerini daha yüksek kira bedelleri ile kiraya vermek için mevcut kiracıları evden çıkarmak için denemedik yol bırakmadılar. Ancak bu yollar ciddi tazminatlarla sonuçlanabiliyor. İşte kiracıları bahaneyle evden çıkaran ev sahiplerine verilecek tazminat cezası ve ayrıntıları...
Ev sahiplerinin tehlikeli oyunu! 1 yıllık kira bedelini tazminat olarak ödüyorlar!

Ev sahiplerinin son dönemlerde yüksek kira bedeli için başvurdukları yöntemler sık sık gündeme geliyor. Mevcut kiracısını evden çıkarıp yerlerine iki kat daha fazla kira bedeli ile evi bir başkasına kiralamak isteyen ev sahiplerinin sayısı her geçen gün artıyor. Bu durumun bir nedeni de emlakçıların ev sahiplerini buna ikna etmeleri oluyor.

EV SAHİPLERİ YÜKSEK KİRA İÇİN HER YOLU DENİYOR

Emlakçılar her kiraladıkları ev için bir kira bedeli kadar komisyon alıyorlar. Bunu alabilmek için de ev sahiplerini mevcut kiracılarını evden çıkarmaları konusunda ikna ediyorlar. Emlakçıların tavsiyelerini dinleyen ev sahipleri ise kiracılarını çeşitli bahanelerle evden çıkarıyorlar. En çok kullanılan bahane ise eve ev sahibinin kendisinin ihtiyacı olması oluyor. Ev sahipleri çocuklarının veya annesi ile babasının evde oturacağını söyleyerek kiracıyı evden çıkarıyor. Bunun üzerine de ev yüksek kira bedeliyle bir başkasına kiralanıyor. Ancak bu işin sonunda zararlı çıkan yine ev sahipleri oluyor.

EV SAHİBİ TAZMİNAT ÖDER

Ev sahipleri eğer ihtiyaçtan dolayı kiracısını evden çıkartmışsa o evi o amaçla kullanmak zorundadır. Kanuna göre bu şekilde kiracı evden çıkarılırsa 3 yıl boyunca o ev bir başkasına kiraya verilemiyor. Eğer yeni bir kiracı ile anlaşılıp eve yerleşmesi sağlanırsa eski kiracının tazminat hakkı doğuyor. Mahkeme sürecini eski kiracının işletmesi durumunda ev sahibine kiracının ödediği son kira bedeli baz alınarak en az 1 yıllık kira bedeli kadar tazminat cezası veriliyor. Kiracı bu tazminatı ev sahibinden mahkeme aracılığı ile alabiliyor.

KİRACILAR EV SAHİPLERİNDEN YAZILI BİLDİRİM İSTEMELİ

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki bu karmaşık ilişkide kiracıların dikkat etmeleri gereken bir husus var. Ev sahibinin sözlü olarak kira sözleşmesini sonlandırma teklifleri kabul edilmemelidir. Kira sözleşmesi sona erdirilecekse bunun yazılı bildirim ile yapılması talep edilmelidir. Bu yazılı bildirim kiracının kiracının ev sahibinden tazminat almasını sağlayacaktır. Yazılı bildirimde ev sahibi ihtiyaçtan dolayı kira sözleşmesini sona erdiğini yazarsa kiracı kanuni hakkını daha sonradan kullanabilir. Aksi durumda kiracının tazminat hakkı oluşmayacaktır.