Ev sahiplerinin yeni planı! Kiralara öğrenci zammı geliyor!

Üniversitelerin açılmasına yaklaşık bir ay gibi bir süre kalırken geçen yıl olduğu gibi yine barınma krizi patlak verdi. Büyükşehirlerde kiralara öğrenci zammı yapılmaya başlanırken fahiş kiralar yine öğrencileri ve ailelerini zor durumda bırakacak.
Ev sahiplerinin yeni planı! Kiralara öğrenci zammı geliyor!

Türkiye’de üniversite eğitiminin maliyeti oldukça yükseldi. Öğrenciler hayallerini süsleyen üniversitelerde eğitim alabilmek için tercih stresini yaşarken aileleri de çocuklarını hangi imkanlarla okutacaklarını kara kara düşünmeye başladılar. Özellikle büyükşehirlerde barınma krizi şimdiden yaşanmaya başlandı.

YURT KAPASİTESİ YETERSİZ

Üniversite öğrencilerinin ilk tercihleri yurtlar olacak. Ancak devlet ve özel yurtların kapasitesi tüm öğrencilerin barınma sorununu çözmekten uzak kalıyor. KYK’ya bağlı yurtlarda Türkiye genelinde 745.293 yatak kapasitesi bulunuyor. Geçtiğimiz yıl yurt başvurusu yapan öğrencilerin sayısı bu yatak kapasitesinin iki katını bulmuştu.

EN KÖTÜ EVİN KİRASI 3.000 TL’DEN BAŞLIYOR

Büyükşehirlerde ev kiralamayı düşünen öğrenciler ise şimdiden yüksek kiralarla karşılaşıyorlar. Çok kötü durumda olan 1+0 evlerin kiraları bile 3.000 TL’den başlıyor. Ekonomik kriz yüksek kira zamlarını tetiklerken gelecek aydan itibaren bir barınma krizi yaşanmaya başlanması bekleniyor. Barınma krizi aynı zamanda yurt krizini de ortaya çıkaracak.

ÖZEL YURTLAR ATEŞ PAHASI

Özel yurtlarda barınmayı tercih edecek üniversite öğrencilerinin ailelerini çok yüksek bedeller bekliyor. Aileler şimdiden özel yurtların fiyatlarını araştırıyorlar. Ancak Türkiye’nin metropollerinde bulunan özel yurtlarda fiyatlar şimdiden uçmuş durumda Öğrencilerden çok da iyi imkanı olmayan özel yurtlarda dahi 2.500 TL aylık ücret isteniyor.

KİRALARA ÖĞRENCİ ZAMMI GELİYOR!

Kiralık evlerde ise özellikle İstanbul ve Ankara’da şimdiden öğrenci zamları yapılmaya başlandı. Bazı ev sahipleri boşta olan evlerini beklemeye aldılar. Bir ay sonra öğrenciler kiralık ev arayışlarına başlayacaklar. Kiralık ev sayısı az olduğu için ise ek zamlar gündeme gelebilecek. Şu anda 3.000 TL’ye kirası olan bir evin kirası 5.000 – 6.000 TL seviyelerini görebilecek. Fırsatçı ev sahipleri de bir aylık kira gelirinden vazgeçip yüksek kira ile evlerini, öğrencilere kiralamanın planlarını yapıyorlar.