Ev sahiplerinin yeni zam oyunu! Kiracılar dikkat, sakın kabul etmeyin!

EV sahipleri ile kiracılar arasındaki kira zammı meselesi adeta akıl oyunlarına dönüştü. Bazı fırsatçı ev sahipleri kira fiyatlarına zam yapmak için adeta bahane arıyorlar.
Ev sahiplerinin yeni zam oyunu! Kiracılar dikkat, sakın kabul etmeyin!

Türkiye'de fırsatçı ev sahibi sorunu hız kesmeden yaşanmaya devam ediliyor. Devlet tarafından kira fiyatlarına 1 Temmuz 2023 tarihine kadar konulan yüzde 25 zam sınırlaması bile ev sahiplerini durduramadı. Yapılan araştırmalara göre yüzde 25 zam sınırına sadece az sayıda ev sahibi uyuyor. Diğer ev sahipleri ise yasal sınırın üzerindeki kira zamları ile kiracıların karşısına çıkmaya devam ediyorlar. 

YENİ KİRA ZAMMI BAHANESİ!

Ev sahiplerinin yeni kira zammı bahanesi ise yılbaşında maaşlara yapılacak olan zamlar oldu. Kiracıların gelirlerinin artacağını gören ev sahiplerini gözlerini o zamlara diktiler. Bazı fırsatçı ev sahipleri hiç zaman kaybetmeden zam diyerek şimdiden kiracıların kapısını çalmaya başladılar. Maaşınıza zam yapıldı kiraya da zam yapın diyen ev sahiplerinin bu anlamsız isteğinden bunalan kiracıların sayısı hiç de az değil.

YASAL HAKLARI YOK!

Kira fiyatlarının zam dönemi kira sözleşmeleri ile net bir şekilde belirleniyor. Buna göre yılda bir defa kira sözleşmesinde belirlenmiş ay dışında ev sahipleri kiraya zam yapma hakkına sahip değildir. Hakları olmayan bu zammı talep eden ev sahipleri hukuksuz bir istekte bulunuyorlar. Yasal olmayan bu talebin kiracılar tarafından kabul edilmemesi gerekiyor. Kiracının maaşının yılbaşında artacak olması ev sahibini uzaktan yakından alakadar etmiyor. Kira zammı dönemi geldiğinde ev sahipleri sadece yasal sınırlarda kiraya zam yapabilirler.

KİRACIYI EVDEN ÇIKARMAK KOLAY DEĞİL!

Kiracıların ev sahiplerine karşı almaları gereken bazı tedbirler bulunuyor. Kesinlikle ev sahibinin yasal dayanaktan yoksun talepleri kabul edilmemeli. Ancak bir yandan da ev sahibinin evden çıkarma hakkı elde etmemesi için bazı konulara dikkat edilmeli. Evi amacına uygun şekilde kullanan, kirasını ve aidatını düzenli ödeyen bir kiracıyı ev sahibinin evden çıkarabilmesi istisnai durumlar hariç imkansıza yakın ihtimaldedir.