Ev satılırsa kiracı ne kadar sürede evden çıkarılabilir?

İçerisinde kiracı olan evlerin satılması durumunda kiracıların yasal olarak ne kadar sürede evden çıkarılabilecekleri merak konusu oluyor. Kiracılar ev sahibi değişirse hangi yeni koşullarla karşılaşırlar?
Ev satılırsa kiracı ne kadar sürede evden çıkarılabilir?

İçerisinde kiracı olan evler zaman zaman satılarak ev sahibi değişebiliyor. Hatta son dönemlerde kiracıları evden çıkarmak için bazı ev sahipleri hülleli satış yaparak kiracıları evden çıkmaları konusunda zorluyorlar. Bu konuda da kiracılar yasal haklarını bilemiyorlar. Esasında ev satılsa dahi kiracı kolay bir şekilde evden çıkarılamıyor.

EV SATILIRSA KİRACININ DURUMU NE OLUR?

Bir kiralık evin satılması durumunda kiracı için esasında değişen pek bir durum yoktur. Mevcut kira sözleşmesi aynı şekliyle devam eder. Hatta yeni ev sahibi ile kiracının yeni bir kira sözleşmesi yapmasına dahi gerek yoktur. Bunun için kiraya zam gibi bir durum da gerçekleşmeyecektir. Ancak yasalar evi satın alan yeni ev sahibine bir hak veriyorlar. Ev sahibi bu evi kendi barınma ihtiyacını karşılamak için alabilir. Bu durumda da kiracıyı evden çıkarmak için açık bir kapı bulunmaktadır.

Yeni ev sahibi evin tapusunu üzerine aldığına günden itibaren bir ay içerisinde kiracıya bir tebligatta bulunup evden çıkmasını isteyebilir. Bu durumda da eğer devam eden kira sözleşmesinin senelik süresinin dolmasına 6 aydan fazla bir süre varsa 6 ay içerisinde, daha kısa bir süre varsa sözleşme bitiş tarihinden kiracının evden çıkması gerekmektedir. Ancak bu evden çıkarma öyle kolay bir şekilde olmayacaktır.

Kiracıya verilen 6 aylık yasal süre dolduğunda kiracı evden çıkmak zorunda değildir. Bu durumda ev sahibi mahkemeye başvurarak kiracının evden çıkarılması maksadıyla tahliye davası açmak zorundadır. Bu sürede kiracı evde oturmaya ve yükümlülüklerini yerine getirmeye devam eder. Tahliye davaları da en az 1 yıl, en fazla ise 2 yıl sürmektedir. Bu süre sona ermeden kiracı evden çıkarılamayacaktır. En iyi ihtimalle kiracının evden çıkarılması toplamda 1,5 yılı bulabilmektedir.