Eve zarar veren kiracıdan masraflar nasıl alınır?

Ev sahipleri evlerini kiraya verdiklerinde bazı kiracılar bu evlere zarar verebiliyorlar. Eve zarar veren kiracıdan bu masraflar hangi yollarla tahsil edilebilir?
Eve zarar veren kiracıdan masraflar nasıl alınır?

Ev sahipleri fahiş kira ve yüksek oranlı kira zamları ile gündeme gelseler de bazı durumlarda mağdur olabiliyorlar. Kiracısına evi teslim eden ev sahibinin evi kiracı tarafından hor kullanılabiliyor. Bu durumda zarar gören evde ciddi bir masraf çıkabiliyor. Ev sahipleri bu masrafları kiracılardan talep etseler de alamıyorlar. Bu durumda olan ev sahipleri nasıl hareket etmeleri gerektiğini bilmiyorlar.

KİRACI MUTLAKA EVDEN ÇIKMALI!

Bir eve kiracının verdiği zararın karşılanması için yasalara göre kiracının evden çıkması gerekiyor. Yargıtay’ın emsal kararına göre kiracı evden çıkmadıkça zararı karşılama şansına sahipler ve ortada bir kusur oluşmayabilir. Kiracı evden çıkmadan ev sahipleri zarar tanzimi talep edemiyorlar. Bunun için kiracının evden çıkması zorunludur. Ev sahipleri kiracı eve zarar vermişse tüm yapacaklarını kiracının tahliyesinden sonra yapmalıdır.

EV SAHİPLERİ NE YAPMALI?

Kiracı eve zarar vermiş ve evden çıkmışsa ev sahiplerinin bu süreçte çok dikkatli hareket etmeleri gerekiyor. Öncelikle evi hemen kiraya vermek, tadilat yaptırmak kesinlikle başvurulacak yol olmamalıdır. Mahkemeye başvuracak olan ev sahibi evde hasar tespiti yapılmasını talep etmelidir. Mahkeme evde kiracının neden olduğu hasarı tespit edip bunun maddi karşılığını belirler. Mahkeme aracılığı kiracıdan bu masraflar alınır. Hatta kiracının kira borcu kalmışsa o da bu mahkeme ile tahsil edilir. Bu süreci takip etmeyen ev sahipleri ise kiranın neden olduğu zararı ceplerinden karşılamak durumunda kalırlar.

Kiracılar ev sahiplerinin istemedikleri tadilatları da yapabilirler. Bu tadilatlarda da aynı kurallar geçerlidir. Kiracı eğer ev sahibinin onay vermediği bir tadilat yapmışsa ev sahibinin kiracıdan evi eski haline getirmesini isteme hakkı vardır.