Evini onarana 100 Bin TL, prefabrik evlere 300 Bin TL, betonarme evlere 500 Bin TL devlet yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ihtiyaç sahibi hanelere verilen barınma yardımlarında değişiklik yapıldı. Yardım tutarları yükseltilirken kapsamları da genişletildi. Ev yaptırana, evini onaranlara ne kadar yardım veriliyor?
Evini onarana 100 Bin TL, prefabrik evlere 300 Bin TL, betonarme evlere 500 Bin TL devlet yardımı!

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ihtiyaç sahibi haneler için uzun yıllardır barınma yardımı adı altında sosyal destek sağlamaya devam ediyor. Bu sosyal yardımlar tamamen ihtiyaç sahipliğine göre verilirken vatandaşlar bu imkandan yararlanarak yaşadıkları sağlıksız evlerden kurtulabiliyorlar. Aile Bakanlığı’nın sosyal yardım programları sayfasında yapılan yeni değişiklikler dikkat çekti. Barınma yardımlarında tutarlar yükseltilirken ev onarımı yapacaklara da farklı seçeneklerde yardım yapılmaya başlandı.

KİMLER BARINMA YARDIMI ALABİLİR?

Aile Bakanlığı’ndan barınma yardımı alabilecek vatandaşlarda aranan özellikler merak konusu oluyor. Buna göre 3294 sayılı Kanun kapsamında muhtaçlık sınırının altında olan ve sağlıklı barınma şartlarına haiz konutu olmayan kişilere bu sosyal yardım veriliyor. Ayrıca bu imkandan yararlanmak için Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfının sorumlu olduğu yerde en az 1 yıldır fiilen ikamet etmek gerekiyor.

HANGİ BARINMA YARDIMLARI YAPILIYOR?

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın barınma yardımları şu şekilde açıklandı:

Basit Ev Onarımı: Evlerinde basit denilecek düzeyde onarım yapacak hanelere 35.000 TL’ye kadar ödeme yapılıyor.
Orta Düzey Ev Onarımı: Bakımsız olan evlerinde orta düzeyde onarım yapacak ailelere 70.000 TL’ye kadar nakit desteği sağlanıyor.
Kapsamlı Ev Onarımı: Evlerini sağlıklı bir hale dönüştürmek için kapsamlı onarım yapmak için vatandaşlara 100.000 TL destek sağlanıyor.
Prefabrik Ev Yaptırma Yardımı: Prefabrik ev yaptıracak vatandaşlara 300.000 TL’ye kadar nakit destek sağlanıyor.
Betonarme Ev Yaptırma Yardımı: Betonarme ev yaptıracak olan ailelere Aile Bakanlığı 500.000 TL’ye kadar destek veriyor.

Aile Bakanlığı tarafından verilen bilgilere göre basit ve orta düzey ev onarımı yaptıracak olan hanelere bu yardımlar doğrudan yapılıyor ve verilen kaynağın 6 ay içinde kullanılması gerekiyor. Kapsamlı ev onarımı ve diğer ev yapımlarında ise yapılacak olan ödemeler harcama belgeleri karşılığında 1 yıl içerisinde ödeniyor.

NASIL BAŞVURU YAPILIR?

Aile Bakanlığı’nın barınma yardımlarından yararlanmak isteyenlerin başvurularını bulundukları yerlerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarına yapmaları gerekiyor. Bu başvurular incelendikten sonra onay verilenlere belirlenen şekillerde yardımlar yapılıyor.