EYT'liler muaf oluyor! Ödeme yapmalarına gerek yok!

EYT’lilerin yararlanacakları bir imkan daha belli oldu. EYT’li oldukları için şartları karşılayıp emekli maaşına bağlanan vatandaşlara belirli koşullar dahilinde emlak vergisi muafiyeti verilecek.
EYT'liler muaf oluyor! Ödeme yapmalarına gerek yok!

Türkiye’de uzun yıllar mücadele ederek tam 24 yıl sonra yapılan yasal düzenleme ile emeklilik hakkı elde eden EYT’lilere yeni imkanlar sağlanacağı ortaya çıktı. Buna göre EYT’liler emekli olduklarında belirli koşullar dahilinde emlak vergisi ödememe hakkına sahip olabilecekler. Peki EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetlerinin şartları nelerdir?

EYT’LİLERİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYET ŞARTLARI

EYT’liler emekli olmaları halinde eğer tek evleri varsa ve bu evin de brüt metrekaresi 200 metrekareyi aşmıyorsa emlak vergisi muafiyetinden yararlanma hakkı elde edecekler. Bunun için EYT’lilerin ek gelirlerinin olmaması gerekiyor. Belirli bir tutarın üzerinde yıllık ek geliri olmayan EYT’liler emlak vergisi ödemeyecekler.

EMEKLİ OLDUKTAN SONRA ÇALIŞMAMAK GEREKİYOR

Emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden EYT’liler emlak vergisi muafiyetinden yararlanma haklarına sahip olmayacaklar. Emekli maaşı aldığı gibi çalıştığı için de normal maaş alacak olan EYT’li emekliler emlak vergisi muafiyeti şartlarını karşılayamayacaklar. Bundan dolayı bu kişiler emlak vergisi ödemeleri normal olarak yapmaya devam edecekler.

EVDE OTURMAK ŞART DEĞİL!

EYT’lilerin emlak vergisi muafiyetlerinde evde oturma şartı gibi bir şart aranmıyor. Bir evi olan ve bu ev kirada olan EYT’li kendisi de kirada oturuyorsa emlak vergisi muafiyeti geçerli oluyor. Bu ev kirada olmasa da EYT’li vatandaşın bir yakını bedelsiz olarak oturuyorsa bu durumda da emlak vergisi ödenmiyor.

YAZLIK İÇİN EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ OLUR MU?

Yazlıkların emlak vergisi muafiyetinde farklı bir kural uygulanıyor. EYT’li vatandaş emekli olmuş ve yazlık evinde sürekli ikamet ediyorsa emlak vergisi muafiyeti uygulanabiliyor. Ancak yazlık ev sürekli ikametgah değilse o zaman emlak vergisinden muaf olunamıyor. Yazlık evi için emlak vergisi muafiyeti kullanan emekliler bir başka evleri varsa onun için de emlak vergisi muafiyeti imkanından yararlanamazlar.

EMLAK VERGİSİ HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

Emlak vergisi için hesaplamanın nasıl yapılacağı da merak konusu oluyor. Bunun için emlak vergisi değerleri dört yılda bir belirleniyor. Geçtiğimiz yıl 2022-2025 yılları için emlak vergisi değerleri tespit edildi. Hesaplamalar bu değerler üzerinden yapılıyor. Büyükşehirlerdeki konutlarda binde 2, diğer yerlerde binde 1 oranında hesaplama yapılarak ne kadar emlak vergisi ödeneceği hesaplanıyor.