EYT'lilere ek imkan geliyor! Emlak vergisi ödemeyecekler!

EYT’liler için sağlanan bir imkanın da emlak vergisi muafiyeti olduğu ortaya çıktı. EYT’liler hangi koşullarda emlak vergisi ödemesi yapmayacaklar?
EYT'lilere ek imkan geliyor! Emlak vergisi ödemeyecekler!

EYT yasasının Resmi Gazete aşamasını tamamlamasının ardından koşulları uyan sigortalılar emeklilik işlemlerini başlatıyorlar. Bu şekilde emekliliğe sevk edilen vatandaşlar SGK’nın süreci tamamlamasının ardından kısa bir süre içerisinde emekli edilecekler. EYT ile emekli olacak vatandaşlara bazı ek imkanlar doğacağı ortaya çıktı. Bu ek imkanlar çerçevesinde EYT’li vatandaşların ceplerinden çıkması gereken bazı paralar çıkmayabilecek.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEK ZORUNDA OLMAYACAKLAR

Türkiye’de vergilendirme sistemi kapsamında her gayrimenkul sahibi emlak vergisi ödemekle mükellef. Sadece belirli koşullarda bu vergiden muaf olunabiliyor. İstisna kapsamına girmeyenler ise bu vergi ödemelerini eksiksiz bir şekilde yapmak zorundalar. Hatta bu ödemeler yapılmazsa gecikme cezası uygulaması da yapıldığından daha yüksek tutarlar talep edilebiliyor.

Emlak vergisi ödemelerinde istisna uygulanan bir grup da emekliler oluyor. EYT’den emekli olanlar bazı durumlarda bu istisna hükmünden yararlanabilecekler. Koşulları sağlayan EYT emeklisi vatandaşlar emlak vergisi ödemesi yapmayacaklar. Ancak bu muafiyetin kullanılabilmesi için 2024 yılının beklenmesi gerekecek. Çünkü 2023 yılının emlak vergisi işlemleri yapılmaya başlandı. Hatta Mart ayının ilk gününden itibaren emlak vergisinin ilk taksitinin veya tercihe göre tamamının ödenmesine başlandı. EYT’liler daha emekli olmadıkları için bu istisna imkanından yararlanma hakları da bulunmuyor.

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI NELERDİR?

EYT’den emekli olup emlak vergisi muafiyetinden yararlanmak isteyenlerden bazı şartlar aranacak. Öncelikle bu muafiyetten yararlanmak için bu EYT’lilerin üzerine kayıtlı en fazla bir ekonut olması gerekiyor. Daha fazla sayıda konutu olan kişilere emlak vergisi muafiyeti verilemiyor. Ayrıca bu tek konutun brüt yüzölçümü de 200 metrekareyi aşmaması gerekiyor.

Emekliler için bazı özel emlak vergisi muafiyeti koşulları da uygulanıyor. Emlak vergisinden muaf olmak isteyecek olan emeklinin SGK’dan almış olduğu maaşın dışında başka bir gelire sahip olmaması da gerekiyor. Kira, ticari kazanç, serbest meslek kazancı gibi kazançları olan emekliler emlak vergisi muafiyeti hakkı elde edemiyorlar. Yalnız eğer emekliler banka faizi, temettü gibi gelirleri varsa ve bu gelirler gelirli miktarın altındaysa emlak vergisinde muaf olunabiliyor.