Fahiş aidatlara karşı bunları yapabilirsiniz!

Apartmanlarda ve sitelerde fahiş aidatlar talep edilmesi çok sayıda ev sahibi ile kiracıyı zorlamaya başladı. Uzmanlar fahiş aidatlara karşı neler yapılabileceğini açıkladılar.
Fahiş aidatlara karşı bunları yapabilirsiniz!

Apartmanlar ve sitelerde ortak giderlerin karşılanması için toplanan aidatlara fahiş zamlar yapılmaya başlandı. Bazı lüks sitelerde aidatlar kira fiyatı ile yarışmaya başladı. Dar gelirli ailelerin oturdukları sitelerde ise yüksek aidat zamları başlı başına bir sorun haline geldi. Yaşanan bu duruma karşı hem ev sahiplerinin hem de kiracıların neler yapabileceklerini uzmanlar açıkladılar.

AİDAT İNDİRİMİ TALEP EDİLEBİLİR

Fahiş aidat zamlarına karşı yapılabilecekleri açıklayan Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, “Apartmanlarda ve sitelerde yöneticiler ya da yönetimler aidat artışlarını mutlak suretle olağan veya olağanüstü genel kurulda yapacakları bütçe ya da ek bütçe ile kararlaştırmalıdırlar. Yöneticiler genel kuruldan yetki almadan aidat artışı yapamazlar. Bu şekilde eğer aidat artışı yapılıyorsa kat maliklerinin buna itiraz etme hakları var. Eğer aidatların haksız bir şekilde arttığı düşünülüyorsa kat malikleri toplam bağımsız bölüm sayısının üçte birinin imzasını toplayarak genel kurulu olağanüstü toplantıya davet ederek aidatlarda indirim talep edebilirler.” dedi.

TÜFE ORANINDAN FAZLA AİDAT ZAMMINA İTİRAZ EDİLEBİLİR

Aidat zamlarına itirazın bazı durumlarda mümkün olduğunu söyleyen Gayrimenkul Hukuku Enstitüsü Başkanı Ali Yüksel, “Kat malikleri ortak veya çoğunluk sağlanarak karar alabilirler. Aidata ne kadar zam yapılabileceğine dair herhangi bir zam oranı yasada yoktur. Bu yapılan bütçeye göre değerlendirilir ama sınırsız bir zam mümkün değil. Apartmanlarda veya sitelerde aidatlara yapılan zam eğer yıllık TÜFE oranını geçerse kat malikleri buna itiraz edebilirler.” ifadelerini kullandı.

TOPLANTILARA MUTLAKA KATILMAK GEREKİR

Tüketiciler Derneği Genel Başkanı Levent Küçük ise yaptığı açıklamada, “Toplum olarak aidatların çok yüksek olduğundan şikayet ediyoruz. Ancak bu aidat kararının alındığı toplantılara katılmayı pek tercih etmiyoruz. Öncelikle aidat zamlarından şikayet etmemek için bu toplantılara iştirak etmeliyiz. Orada hazırlanan bütçelerde yapılacak harcamalar incelenmeli ve tartışılmalı. Gereksiz harcama varsa bütçeden çıkarılması istenmeli. Yine de bir sonuç alamıyorsak en azından karşı çıktığımız kararlara şerh koyarak dava açma hakkımızı belirlemeliyiz.” dedi.