Faturalar yükseldi sinirler gerildi apartmanda doğalgaz kombi yakmayan komşu cezası savaşı!

Rusya'nın Ukrayna topraklarına girmesi ile beraber tüm dünyada patlak veren enerji krizi doğalgaz fiyatlarında da rekor zamlara dönüşmüştü. Avrupa'da doğalgaz kıtlığı yaşanırken Türkiye'de de doğalgaz m3 satış fiyatı peş peşe zamlanarak yükselmişti.

Rusya'nın başlattığı savaş tüm dünyayı etkilemiş, dünyanın en büyük doğalgaz tedarikçileri arasında yer alan Rusya'nın bu hamlesi ile doğalgaz fiyatlarında zam yağmuru yaşanmıştı. Rusya'nın karşısında yer alan Avrupa ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara Rusya'nın çok daha sert bir dille yanıt vermesinin adından Avrupa'da doğalgaz kıtlığı yaşanmıştı. 

Türkiye doğalgaz temini konusunda Rusya ile ikili ilişkileri korumasının verdiği avantajla sıkıntı yaşamasa da küresel piyasalarda yaşanan yükseliş ile doğalgaza rekor zam yansımıştı. Gelen zamlar ile pek çok kişi bu sene kombisini kısmayı planlarken apartmanlarda kombi kapatma nedeni ile komşular arasında davalar açılabileceği uyarısı geldi. 

BİREYSEL KOMBİ YAKMAMA CEZASI VAR MI, DOĞALGAZ YAKMAYAN KOMŞU EMSAL KARAR VAR MI?

Doğalgaz faturasına gelen rekor zamlar sonrasında bazı kişiler zorunlu olarak bu kış ya hiç kombisini açmamaya ya da kısmaya karar vermişti. Ancak bu tip planları olan kişilere ne yazık ki kötü haber geldi. Doğalgaz yamayan komşu için mahkeme emsal karar açıklarken komşuların arasında bu kış kombi yakmama davası savaşı yaşanabileceği belirtildi. 

Faturalar yükseldi sinirler gerildi apartmanda doğalgaz kombi yakmayan komşu cezası savaşı!

ALK KAT BOŞ EV ISINMIYOR NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, BOŞ DAİREDE KOMBİ YAKMAK ZORUNLU MU?

Evin boş olması da ne yazık ki kombi kapatılması için yeterli bir neden olarak kabul edilmiyor. Merkezi sistemde bu tip işlem yapılırken merkezi sistemin olmadığı binalarda ise ne yazık ki boş dairenin zorunlu olarak ısıtılmasını talep etmek mümkün olmuyor. 

KOMBİ YAKMAYAN KOMŞU NEREYE ŞİKAYET EDİLİR, ALT - ÜST KOMŞU KOMBİYİ YAKMIYOR DAVA NEREYE AÇILIR?

Alt yada üst katın dolu olmasına rağmen kombi yakılmadığı takdirde komşunun bunu şikayet etme hakkı bulunmaktadır. Bunun için kat malikinin evinin bağlı olduğu Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuru yapması yeterlidir. Normalde aylık 2 bin TL doğalgaz faturası ödeyen bir kişi alt kat komşusunun kombisini yakmadığı için 2 bin 500 TL fatura ödemesi durumunda aradaki bu farkı komşusundan talep etme hakkına sahiptir. Yani kombi yakmamanın cezası olarak kişiye para cezası kesilmektedir. Vatandaşlara öncelikli olarak komşularını komşuluk hukuku içerisinde uyarması tavsiye ediliyor. Çözüme kavuşturulamaması durumunda ise yargıya başvuru yapılması isteniyor.