Finans uzmanı İslam Memiş emlak piyasasını değerlendirdi! Konut fiyatları düşer mi, şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı İslam Memiş konut fiyatlarına dair bir değerlendirmede bulundu. Konut fiyatları yükselir mi yoksa düşer mi?
Finans uzmanı İslam Memiş emlak piyasasını değerlendirdi! Konut fiyatları düşer mi, şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Son dönemlerde konut fiyatlarına gelen zamlar vatandaşların bir çoğunun ev alma hayallerini ertelemesine neden oldu. Artan fiyatlar konut sektörünü tartışılır hale getirse de konut satın almak için yoğun bir talep de gösterilmeye devam ediliyor. Emlak piyasası hakkında ünlü finans uzmanı İslam Memiş değerlendirmelerde bulundu.

Yüksek kira ödemek yerine ev almak istiyorlar diyen İslam Memiş, “Şu anda ev almak isteyenler genellikle ev sahipleri tarafından yüksek kira talep edilen ve geçim sıkıntısı yaşayan vatandaşlarımız oluyor. Bu kadar kira verene kadar kendi evimi alırım diyorlar. Ayrıca gurbetçiler de ev satın almayı tercih ediyorlar. Bundan dolayı da ev fiyatlarında bir artış meydana geliyor. Yüksek fiyatlar biraz da bu talepten kaynaklanıyor.” dedi.

KONUT FİYATLARI TÜM DÜNYADA ARTTI

Konut fiyatlarındaki artış sorununun sadece Türkiye’nin meselesi olmadığına dikkat çeken İslam Memiş, “2 yıl önce bir uyarı yapmıştım. O günlerde enflasyonun patlak vereceğini ve ev ihtiyacı olanların bir an önce ev satın almaları gerektiğini söylemiştim. Bunu ihmal edenler bu süreçte çok pişman oldular. Ev fiyatlarındaki yükselişin gerçek nedenini bilmemiz lazım. Yeni dünya düzeninde sadece Türkiye’de ev fiyatları yükselmedi. Bu tüm dünyada yaşanan bir fiyat sorunu.” ifadelerini kullandı.

EV DEĞİL OTURMA HAKKI SATACAKLAR

Yeni dünya düzenin ev değil oturma hakkı satılacağını belirten İslam memiş, “Emlak piyasasına yeni dünya sisteminde bakmak gerek. 3+1 evlerden 2+1 evlere, 2+1 evlerden 1+1 evlere ve ondan da 1+0 evlere kadar düşük. Bu yeni dünya sisteminde bir süre sonra size ev satmayacaklar. Uzun vadeli oturma hakkını satın alabileceksiniz. Kimse ev satın alamayacak. Daha önce insanlar çocuklarına birer ev alıyordular. Şimdi ise insan kendisine bile ev alamıyor.” şeklinde konuştu.

EMLAK FİYATLARI UCUZ

Emlak fiyatları ucuz iddiasında bulunan İslam Memiş, “Bana göre emlak fiyatları Türkiye’de halen daha ucuz. Geçek yıl dolar 8 TL civarındaydı ve 1 milyon TL’lik ev için 115 Bin dolar ödüyordunuz. Aradan 1 yıl geçti ve o ev 2 Milyon TL’ye çıktı. 2 kat artış oldu ama o 2 Milyon TL ile 115 Bin Dolar’ı yerine koyamıyorsunuz. Bugün 111 Bin Dolar alabiliyorsunuz ve 4 Bin Dolar zarardasınız. İnşaat sektöründe maliyetler dolar ile belirlendiği için dolardan örnek verdim.” dedi.

KONUT FİYATLARI DÜŞER Mİ?

Konut fiyatları düşer mi sorusuna yanıt veren İslam Memiş, “Mevcut koşullarda ev fiyatlarının düşmesine dair bir beklentim yok. Ancak bunu iki gruba ayırmamız gerek. Mahalle arasındaki evlerde yüzde 5 civarında bir gerileme olabilir. Bu talep azalmasından kaynaklanabilir. Bu evler yüzde 5’in altına asla gerilemez. Bugün paranız hazırsa ve bankadan kredi kullanacaksınız bir an önce bu ev işini halledin. Benim nazarımda ev fiyatları halen ucuz ve düşmeyecektir. İnşaat maliyetleri yükselmeye devam ediyor ve edecek. Eve ihtiyacı olan yarını bile beklemesin hemen bugünden alsın.” ifadelerini kullandı.