Gayrimenkul satışlarında yeni dönem! Hisseli konut, arsa satışları patladı!

Hisseli konut satışlarında son dönemlerde artışlar olduğu kaydedildi. Özellikle yabancılar aldıkları hisseli konutlar ile Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığı hakkı elde ediyorlar.
Gayrimenkul satışlarında yeni dönem! Hisseli konut, arsa satışları patladı!

Konutların hisseli satışlarında son dönemlerde artışların olduğu bildirildi. Özellikle yabancılar bu sistemi vatandaşlık amaçlı konut alımlarında kullanmaya başladılar. Otellerin ve apartların konut dönüşümüne izin veren yasadan sonra hisseli konut satışlarında da yükselme beklendiği bildirildi.

YABANCILAR HİSSELİ KONUTLARLA VATANDAŞLIK KAPIYORLAR

Konuya dair açıklama yapan Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, “Hisseli konut ve arazi satın alma sistemi uzun yıllardır uygulanabiliyor. 40 yıldır bu şekilde satışların olduğunu biliyoruz. Önceden ruhsat ve kat irtifakı kurulamayan konutlarda hisseli satış yapılırdı. Bundan dolayı 80’li yıllarda yapılan konutların satışlarının çoğu hisselidir. Şimdi ise yabancılar hisseli konut alımına başladılar. Yabancıların konut satın alarak vatandaşlık hakkı elde etmeleri burada etkili oluyor. 1-2 milyon dolarlık bir konutu 3 kişi alıp ortak oluyorlar. Böylelikle tamamı vatandaşlık hakkı elde ediyor. Bunda kanuni bir engel de yok.” dedi.

Yabancıların hisseli satışları daha çok tercih ettiklerini söyleyen Hamit Demir, “Vatandaşlık için belirli bir bedel ödemek gerekiyor. Yabancılar bankalarda bu bedeli bozdurarak hisseli konut alıyorlar. Kat irtifakı ve iskan konularına da çok takılmadıkları için yabancılar bu tür satışlara daha sıcak bakıyorlar. Yerli vatandaşlar ise bu tür satışlara oldukça mesafeliler. Vatandaşımız tapu almak istiyor.” dedi.

TOKİ ARSALARI HİSSELİ SİSTEMDE SATILACAK

Hisseli satışlara dair TOKİ ayrıntısını açıklayan İstanbul Emlak Brokerleri Kulübü İşletme Kooperatifi Başkanı Ulvi Özcan ise, “Hisseli satış sistemini şimdi TOKİ uygulayacak. Arsa satışları yapılırken sosyal konut kapsamında hisseli satıl yapılacak. Buralardan arsa alan kişiler daha sonra anlaşıp müteahhide ev yaptırabilecekler. Bu açıdan doğru iş modeli olacaktır diyebiliriz.” dedi.

KONUT PROJELERİNDEN METREKARE SATIN ALINIYOR

Metrekare ile konut hissesi satılmaya başlandığını söyleyen Akar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Figen Akar, “Bugünlerde bütçesi olanlar veya kredi çekebilme imkanı bulanlar konut yatırımı yapıyorlar. Belirli bir yatırımcı portföyü ise projelerden metrekare satın alıyor. Bir konutun tamamını değil de belirli bir metrekaresi satın alınıyor. Bu uygulama gayrimenkul ticaretinde popülerleşmeye başladı.” ifadelerini kullandı.

HİSSELİ SATIŞ İÇİN UYARILAR!

Hisseli konut satın alacaklara bazı uyarılarda bulunan Hamit Demir, “Eğer bir projeden hisseli satış ile konut satın alıyorsanız bu satın aldığınız konutun hangi katta olduğu belli olmadığı için satışı gerçekleştiren firma ile noterden satış sözleşmesi yapılması gerekiyor. Bu şekilde ileride yaşanabilecek sorunların önüne geçilebilir. Aynı sistem arazi satışlarında da geçerli. Hangi parselde olduğuna dair resmi bir belge yoksa size en ücra köşeden arazi verebilirler.” dedi.