Gayrimenkullerini bir çocuğuna bırakan babanın vasiyetnamesi bozulur mu?

Miras paylaşımları hakkında merak edilen çok fazla detay bulunuyor. Özellikle de vasiyetname ile bırakılan mirasın bozulup bozulamayacağı araştırılıyor.
Gayrimenkullerini bir çocuğuna bırakan babanın vasiyetnamesi bozulur mu?

Miras konusu genellikle çok çetin çekişmelere neden olabiliyor. Özellikle mirasçılar arasında eşitlik ilkesi çiğnenerek yapılan paylaşımlar mahkemelik olabiliyor. Bu şekilde yapılan miras paylaşımları kardeşlerin bile arasını açabiliyor. Anne veya baba vasiyetname ile hakkaniyetli olmayan bir şekilde miras paylaşımı yapabiliyor. Ancak bunun yasal boyutunun ne olduğu merak ediliyor. 

VASİYETNAME BOZULUR MU?

Türkiye'de uygulanan hukuk sistemine göre mülkiyet hakkı devlet güvencesindedir. Bu güvence kapsamında kişiler gayrimenkulleri hakkında istedikleri gibi tasarrufta bulunabilirler. Ancak devreye mirasçılık girdiğinde bazı özel uygulamalar yapılabiliyor. Bu özel uygulamaların en can alıcı noktası ise saklı pay meselesidir. 

Anne veya baba sahip olduğu gayrimenkulleri vasiyetname hazırlayarak çocukları içerisinde birisine bırakmak isteyebiliyorlar. Ancak miras meselesinde çocukların ebeveynlerinin mallarında saklı payları bulunmaktadır. Bu saklı paylar tıpkı mülkiyet hakkında olduğu gibi devlet güvencesidir. Kişinin gayrimenkullerinin yüzde 50'si çocuklarının saklı payıdır. Bu saklı pay çiğnenerek bir çocuğa tüm gayrimenkullerin bırakılması durumunda mahkeme yoluyla vasiyetname bozulacaktır. 

Mirasın intikali durumunda haksızlığa uğrayan mirasçılar mahkemeye başvuru yaparak vasiyetnamenin iptalini isteyebilirler. Mahkeme de vasiyetnamede çiğnenen saklı payları sahiplerine iade edecektir. Ancak bu tüm malın eşit payla paylaşımı anlamına gelmeyecektir. Yüzde 50'lik kısım kardeşler arasında paylaştırılır kalan yüzde 50 ise vasiyetnamede bırakılan kardeşin olur. Bu hesaplama sadece çocukların mirasçı olduğu durumlarda geçerlidir. Bir de eş devreye girerse o zaman farklı paylaşım yapılacaktır. 

vasiyetname yoluyla değil de satış yoluyla kişiler gayrimenkullerini bir çocuğuna bırakmak isteyebilirler. O durumda da mahkeme süreci yaşanmaktadır. Mahkeme burada yapılan satışın gerçek satış olduğuna kanaat getirirse o zaman bu satışlar iptal edilemez. Ancak satışın gerçek satış olmadığı hükmüne varılırsa o zaman tapu işlemi iptal edilecektir.